Агро-новини 11 лютого

Новини аграрного сектору.

Україна не готова до зняття мораторію на продаж землі

Україна поки що не готова до зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, заявив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, пише прес-служба Мінагропроду.

За його словами, Мінагропрод зараз працює над максимальним спрощенням ринку оренди землі. Зокрема, особлива увага приділена вирішенню проблем, які можуть впливати у майбутньому на ефективність функціонування ринку земель сільськогосподарського призначення. На думку міністра, Україна поки що не готова до зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

«Земельний кадастр готовий на 20%. Тому ми зараз реалізовуємо спільно зі Світовим банком проект з заповнення земельного кадастру», — повідомив голова відомства.

Фермерів потрібно зацікавити у вирощуванні телят на м'ясо  

Необхідно зацікавити виробника не тільки у молоці, але і у вирощуванні телят на м'ясо, про це у блозі на Latifundist.com сказав генеральний директор «Тваринпром» Сергій Гнатюк.

«Адже зараз фермер продає молодих телят, по 80 кг. Адже який м'ясний резерв ми втрачаємо? А у мене є знайомі підприємства, які хотіли б займатися вирощуванням телят на м'ясо», — зазначив він.

Також додав, що у них є приміщення, є фахівці, але немає оборотних коштів, щоб закупити телят і вирощувати їх півтора року.

«Сьогодні є перспективи відправляти яловичину в Іран, вони зацікавлені у цьому. Ми також працюємо над цим питанням. Але все це дуже неясно виглядає, так як нам поки нічого їм запропонувати», — пояснює Сергій Гнатюк.

Адже в Україні, за його словами, немає ніякої чіткої програми державної підтримки цієї галузі.

«Незважаючи на те, що я спеціалізуюся більше у свинарстві, але молочна галузь сьогодні у такому стані перебуває, що страшно навіть уявити», — підсумував він.

До посівної готові менше половини аграріїв — експерт

Зростання витрат і загальна економічна невизначеність вплинули на рівень забезпеченості аграріїв основними ресурсами у посівну, зазначив аналітик зернового ринку Андрій Купченко, пише «АПК-інформ».

За його словами, за опитуванням, лише 48% опитаних сільгоспвиробників були на 60-100% забезпечені добривами, 47% повідомили про таку ж забезпеченість насінням, 34% — паливом.

«Повністю до весняної посівної готові менше половини аграріїв. При цьому також потрібно відзначити досить високу частку сільгоспвиробників, які на цьому етапі менш ніж на 30% забезпечені ключовими ресурсами. Таких аграріїв практично третина», — додав експерт.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ 

Вибір читачів за тиждень

Відео