Майновий конфлікт в Бережанах

У серйозний майновий конфлікт може вирости справа щодо повернення приміщення Бережанської районної бібліотеки у власність міської ради. З боку мерії на ім’я директора бібліотечної установи вже кілька разів приходили погрозливі листи звільнити приміщення або ж укласти договір оренди.

Справа – давня. Ще в 1966 році приміщення на вулиці Банковій було передано бібліотеці. Коли розпався Радянський Союз, відбувся поділ нерухомості між містом і районом, внаслідок чого бібліотека стала власністю територіальної громади району. На підставі одного з рішень сесії райради керівництво книгозбірні виготовило свідоцтво на право власності на приміщення.

– Коли мером Бережан став С. Токарський, він поклав око на наше приміщення, зауважує директор Бережанської централізованої бібліотечної системи (ЦБС) Алла Заруцька. – Протягом своєї каденції він намагався виселити бібліотеку. Але оскільки ми мали свідоцтво на право власності, йому цього зробити не вдалося. Однак у 2009 році міська рада подала у Бережанський суд позов, щоб скасували рішення сесії Бережанської райради, яке стосувалося приміщення бібліотеки. Юристи райради, прибувши у суд, в усій формі позов визнали і суддя без аргументації задовольнив позов міськради та скасував свідоцтво на право власності. Коли ми довідалися про судове рішення, подали апеляцію, а потім –  касацію, але обидва суди вищих інстанцій залишили рішення Бережанського суду в силі, повідомляє «Номер один».

Після того, як Токарський не був обраний на повторний термін, питання з бібліотекою тривалий час ніхто не піднімав. Але у першій половині 2015 року депутати міської ради прийняли рішення виробити свідоцтво на право власності на це приміщення. Що й було зроблено… А у липні того ж року за підписом мера В. Музички керівнику бібліотеки надійшов лист про те, щоб укласти договір оренди або звільнити приміщення в 10-денний термін. Подібні звернення, але в більш ультимативній формі надходять і нині. Більше того, протягом останніх тижнів з міської ради до бібліотеки навідувалися вже кілька разів як особисто мер, так і відповідальні особи з міськради. Як вдалось дізнатися «Номер один» в осіб, наближених до міського голови, в приміщення бібліотеки (загальна площа 963 кв. м), яке знаходиться в центральній історичній частині Бережан, керівництво міськради планувало «переселити» чиновників мерії, яких з отриманням містом статусу обласного значення стало значно більше. Натомість бібліотеці запропонували переселитися в ратушу. Але зробити це надзвичайно складно. По-перше, в ратуші немає відповідних умов, по-друге, вона є державною власністю, довкола якої нічого не можна робити без погоджень Фонду державного майна.

А тим часом директор бібліотеки не йде на жодні компроміси, вважаючи, що приміщення книгозбірні відчужене міськрадою незаконно.

– Якщо й було рішення суду, то мала б відбутися передача приміщення згідно з актом. Безпосередньо Бережанською районною радою як власником зазначеного комунального майна рішення про його відчуження не приймалося. Завжди, коли райрада розглядала питання переліку об’єктів спільної власності територіальних громад району, в усіх рішеннях бібліотека була в переліку як власність району. Більше того, в грудні минулого року, після отримання Бережанами нового статусу, частина установ з майном відійшла до міста, але знову ж таки в цьому переліку бібліотечної системи немає. Тому ці об‘єкти були і залишаються власністю територіальних громад Бережанського району, – аргументує Алла Леонідівна.

Голова Бережанської РДА Володимир Петровський зазначив, що свого часу міська рада відсудила поза плечі всі приміщення бібліотеки, але судитися з цього приводу район з містом не збирається.

– Бережани, отримавши новий статус, мають 72 чиновники, яких треба кудись посадити. На останній узгоджувальній нараді щодо поділу приміщень між містом і районом представники міської ради пропонували перенести бібліотеку в районний будинок культури. Ми ж стоїмо на своєму, тому ніхто й нікуди переносити бібліотеку не буде, вона може лише трішки потісниться, – зауважив Володимир Михайлович.

Натомість голова Бережанської районної ради Василь Білик повідомив, що питання з бібліотекою вже вирішено: «Після перемовин сторони дійшли компромісу: бібліотека передає місту одну кімнату, натомість міська рада укладає договір оренди з бібліотекою за символічну одну гривню на рік».

– Я не віддам жодного приміщення бібліотеки і договору оренди укладати не буду, бо вважаю, що свідоцтво на право власності отримано нечесним шляхом, принаймні не згідно з чинним законодавством, – зазначила директор книгозбірні.

Директор Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки Василь Вітенко, який здійснює методичне керівництво всіма публічними бібліотеками області, заявив, що він повністю підтримує керівництво бібліотеки.

– Місто хоче забрати приміщення бібліотеки, самовільно виробивши на нього документи, при тому, що район не передавав міськраді цієї будівлі. На сьогодні районна бібліотека підготувала листа на районну владу, звинувативши її, по-перше, в бездіяльності по відношенню до майнових питань бібліотеки, по-друге, в сприянні рейдерському захопленню приміщення, по-третє, в корупції у розмірі ціни цього приміщення і річної ставки орендної плати. Районна бібліотека вимагає, щоб райрада у суді відстоювала право на приміщення територіальної громади, – зазначив Василь Іванович.

Посильну допомогу керівництву Бережанської бібліотеки надає й обласне управління культури.

– Директора бібліотеки не залишаємо з цією проблемою наодинці. Ми виїздили у Бережани, зустрічалися з головами райради та адміністрації. Звичайно, свою думку різкіше має висловлювати районна рада. Наша позиція категорична: нікуди відселяти бібліотеку не можна. Є певні законодавчі норми, які забороняють це робити, не надавши рівноцінні або кращі приміщення, аніж вони мають. Щодо оренди, то якщо буде доведено, що приміщення належить міській раді, бібліотека зобов’язана буде її укласти, – підсумував начальник управління культури ТОДАГригорій Шергей.

Незважаючи на те, що в сучасному світі публічні бібліотеки втрачають значний вплив на населення, саме Бережанська бібліотека та її читальні зали залишилися місцем, де збирається чисельна бережанська інтелігенція, молодь та студентство. Поряд з тим, що в культурній установі є чимало пізнавальної та сучасної літератури, у ній коштом посольства США в Україні облаштовано інтернет-центр із безкоштовним доступом до світової «павутини»…

 

Вибір читачів за тиждень

Відео