«Нас цікавить менший розмір штанів, а не цифри на вазі», - дієтолог-консультант (фото, відео)

В Тернополі теплішає, вже пахне весною. І все частіше на вулицях можна зустріти красивих тернополянок в сукнях та спідницях. Усі поспішають показати свої стрункі ніжки першому сонцю.

Проте багато жінок з жахом поглядає у дзеркало і рахує набрані за зиму кілограми. Дехто стрімголов біжить записуватись у спортзал, інші гарячково викидають із холодильника всі припаси. Та всі задаються одним питанням: як швидко схуднути і одягти нарешті улюблену спідницю, яка на цілий розмір замала?

Про цю та інші проблеми, пов’язані з вагою та харчуванням, «Терен» спілкувався з дипломованим дієтологом-консультантом Мар’яною Лебідь.

- До Вас, напевне, звертаються жінки з питанням: як мені скинути 5 кг до літа? Що Ви їм рекомендуєте?

- Худнути треба не до літа. Потрібно тримати себе в формі завжди. Як правило, клієнти звертаються саме з такими бажаннями – хочуть скинути кілька кіло до літа, дня народження чи Нового року. Але це має бути спосіб життя, а не одноразова акція. Собою потрібно займатись, щодня правильно харчуватись.

- Які продукти харчування однозначно шкідливі? Що необхідно повністю вилучити з раціону?

- По-перше, це м’ясні вироби: ковбаси, сосиски. Там маса прихованої солі та підсилювачів смаку. Далі – копченості. Сухарики, чіпси, майонези та кетчупи – ворог вашого шлунку №1. Усі товари з позначкою 0% жирності – молочні продукти не можуть бути без жиру, там використовують шкідливі замінники: крохмаль та інші згущувачі. Сирки, особливо глазуровані, в жодному разі не купуйте дітям. Про напівфабрикати та фастфуд забудьте. І це лиш неповний перелік шкідливих продуктів – обмежте, а краще виключіть повністю їх зі свого раціону.

- Як ви ставитесь до вегетаріанства?

- Я особисто їм м'ясо. І мені, якщо чесно, складно відмовитись від нього взагалі. Проте я добре ставлюсь до людей, які обирають для себе вегетаріанство або стають веганами. Головне, правильно збалансувати власний раціон – завжди можна знайти правильні замінники продуктам.

- А як щодо алкоголю?

- Усі знають, що алкоголь – річ не бажана в раціоні. Скажу з точки зору харчування. Коли спиртне потрапляє в організм, той відчуває стрес. Алкоголь він сприймає, як токсини, які необхідно швидко вивести. Спиртне відкладає основні операції захисту організму. Як результат – затримка води в організмі, тобто плюс вага. До того ж в стані сп’яніння підвищується апетит, вам тяжче контролювати себе.

- Які найпоширеніші помилки в харчуванні ми допускаємо?

- Перша і основна помилка – дієта. Якщо хочете набрати вагу, сідайте на дієту. Щойно ви відмовляєтесь від якихось продуктів, організм терпить. Терпить протягом тижня чи двох, а потім починається «помста», і кілограми швидко повертаються. Має бути правильний і збалансований, а головне - індивідуальний підхід до кожного випадку.

- Ваше ставлення до зважування?

- Усі хочуть побачити омріяну цифру на вагах. Проте це зовсім не результат схуднення. Ваша вага може залежати від багатьох речей: кількості солі в раціоні, частоти відвідин туалету, є в вас кріпатура від фізичних вправ чи ні. Можливо, ви втратили лиш воду і частково м’язову тканину, а не жир. Потрібно орієнтуватись на об’єм стегон, талії. Нас цікавить менший розмір штанів, а не кілограми.

- У всесвітній мережі постійно зявляється маса різноманітних дієт на будь-який смак та гаманець. Чи безпечно самостійно обрати та дотримуватись однієї з них?

- Абсолютно всі дієти, зосереджені на схудненнях (окрім лікувальних), є шкідливими, без винятків. Ви абсолютно точно повернете вагу. До того ж, при не збалансованому харчуванні організму постійно не вистачає необхідних речовин, що може привести до хвороб шлунково-кишкового тракту. Тому рекомендую підходити до свого здоров’я з розумом і обов’язково звертатись до спеціаліста, який допоможе вам, не нашкодивши.

- Знаю, Ви ведете власний блог про здоровя і телепрограму-тренування на тернопільському телебаченні? Як виникли подібні ідеї?

- Блог виник сам собою. Адже інформації навколо багато, та виокремити ту, яка дійсно правдива і корисна, дуже складно. Я намагаюсь поділитись своїми знаннями. В легкій та доступній формі розповідаю про правила збалансованого харчування, що дійсно перевірені.

А щодо телебачення, то «Активний ранок» – це невелика допомога тим, хто не має часу відвідувати спортзал чи спеціальні тренування. Це короткі 20 хвилин, які кожен може присвятити собі і своєму здоров’ю. І, власне, самостійно підготувати своє тіло до літа.

- Чи є універсальні поради щодо здорового харчування для всіх?

- По-перше, ви прокидаєтеся вранці, бо дзвонить будильник. Організм теж потрібно розбудити – в цьому вам допоможе склянка води. Опісля – обов’язково поснідати. Адже перший прийом їжі – найважливіший. Прийоми їжі повинні бути регулярними, порції – невеликими. Не забувайте про пиття, адже ми на 70% складаємося з води, вона нам життєво необхідна. І, звісно, фізичні навантаження – будьте активними і це точно додасть вам настрою, енергії та здоров’я.

Почитати корисні поради від Мар’яни Лебідь можна на її сторінках в соцмережах.

VK - vk.com

Facebook -  facebook.com

Instagram - instagram.com

Тамара КОБЛИК

Фото з особистого архіву Мар’яни Лебідь

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео