Тернопільщина планує збільшити торгівлю з Білоруссю

До кінця року зовнішньоторговельний обсяг може скласти всього близько 3,2 млрд. доларів. Обсяги зовнішньоторговельного обороту підприємств та організацій області за січень-листопад 2015 року склали 19,1 млн. доларів.

Про це повідомив надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь в Україні Валентин Величко, під час зустрічі в облдержадміністрації 11 лютого.

«У минулі роки 85% яловичини поставляли саме з Тернопільщини. Ми сприятимемо відновленню торговельно-економічних зв’язків. Також працюємо над проектами поставки бітуму для ремонту доріг та мінеральних добрив», - зазначив посол.    

Також Валентин Величко додав, що підтримує ідею створення спільних підприємств. На даний час в області працює одне підприємство - ТОВ «ТЕХНОМОЛ» (м. Збараж, виробництво металевих баків, резервуарів і контейнерів). Станом на 1 липня 2015 року обсяг білоруських іноземних інвестицій становив 1,0 тисяч доларів.

Місцеві товаровиробники зацікавлені у нарощуванні поставок до Республіки Білорусь. Це стосується сільськогосподарської продукції, в тому числі кондитерських виробів, сировини для їх виготовлення, пива, м'яса, продуктів переробки овочів.

«Білорусь приваблює місцевих товаровиробників, насамперед, як традиційний ринок збуту світлотехнічної арматури та будівельних конструкцій і матеріалів. У цьому контексті значні можливості є у ТОВ „ОСП Корпорація ВАТРА” та ТОВ „ПВФ Електросвіт” для освітлення вибухонебезпечних об'єктів у нафтопереробній промисловості, а також у сфері промислового, тепличного, спортивного, архітектурного освітлення. Будівельні та деревообробні підприємства області, а саме: ВАТ „Підвисоцький завод будматеріалів”, ВАТ „Бережанський цегельний завод „Керамік”, ТОВ „Кнауф Гіпс Скала”, ДП „Кременецьке лісове господарство”, ВАТ „Ліском-Шпон”, ЗАТ „Потуторський деревообробний завод”, ТОВ „ВУДВЕЙ” та інші зацікавлені у налагодженні економічного співробітництва з контрагентами з Білорусі, в тому числі шляхом створення спільних підприємств», - зауважив перший заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Іван Крисак.

Іван Крисак також наголосив на спільних проектах у сфері туризму. Адже на території краю – велика кількість замків, привабливих природних об’єктів та релігійних святинь.

«У травні цього року в нашій області також заплановано проведення Міжнародного інвестиційного форуму, який буде відбуватись в одному з прекрасних місць - знаменитому Збаразькому замку. Щиро запрошуємо Вас  разом з делегацією Брестської області взяти участь у Форумі. Це буде доброю нагодою обговорити практичні аспекти взаємодії двостороннього співробітництва», - додав Івани Крисак.

Заступник голови облради Любомир Крупа запросив представників Білорусі до участі у наукових та культурних проектах.

Наприкінці зустрічі представники обох країн обмінялись сувенірними подарунками.

Довідково:

У порівнянні з минулим роком, обсяги зовнішньої торгівлі підприємств та організацій області з Республікою Білорусь зменшились на 24,1%. (експорт зменшився на 50,6%, імпорт зріс на 60,2%).

Експорт білоруських товарів та послуг в Україну за минулі півроку зменшився майже на 43 %. 

До Білорусі експортувалися: сіль, сірка, штукатурні матеріали, цемент (20,9% експорту до Білорусі), продукти переробки овочів, плодів (14,1%), зернові культури (13,8), деревина і вироби з деревини (10,0%), меблі (6,6%), продукти із зернових культур (6,3%), полімерні матеріали, пластмаси (9,3%), котли, машини, апарати і механічні пристрої (4,1%), папір та картон (2,4%), фармацевтична продукція (7,9%), м'ясо та харчові субпродукти (1,6%), органічні хімічні сполуки (1,3%) та ін. Структуру імпорту склали: енергетичні матеріали; нафта та продукти її перегонки (98,0% імпорту з Білорусі), вироби з чорних металів (0,8%) та ін.

Зменшення експортних поставок до Білорусі спровокувала постанова Ради Міністрів Республіки про обов’язкову санітарно-гігієнічну сертифікацію імпортних товарів, яка набула чинності 27.08.2015 року.

Згідно неї українські постачальники повинні проводити експертизу продукції, хоча Україна перебуває у зоні вільної торгівлі Співдружності Незалежних Держав.

Катерина БОЙКО
Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео