Діти з Тернополя власноруч виготовляють стрітенські свічки

 В понеділок, 15 лютого, християни святкуватимуть Стрітення Господнє, а опісля Служби Божої в церквах освячуватимуть свічки. В недільній школі, яка діє при храмі Святого Духа УПЦ КП, що в Гаях Гречинських, діти власноруч виготовляють стрітенські атрибути. Придбати їх можуть всі бажаючі.

Настоятель храму Святого Духа отець Василь Мокрицький розповів, що ідея виникла в його дружини Зіни і спочатку подружжя спробувало втілити її разом з дітьми. «Оскільки я опікуюся ще парафією Св. єв. Івана Богослова, що на вулиці Леся Курбаса,6а, то діти в недільній школі є і з Гаїв Гречинських, і з вулиці Курбаса. В недільній школі ми не тільки вчимо Божу науку, але дуже часто робимо якісь вироби своїми руками, - розповів отець Василь. - Воскові свічки ми пробували робити вдома зі своїми дітьми минулого року напередодні свята Стрітення, а цього року вирішили поділитися досвідом з дітьми з недільної школи».

Сировину для свічок збирали з миру по нитці. «Натуральний бджолиний віск допоміг роздобути мій рідний брат Михайло, що проживає у селі біля Збаража. Якось у розмові зі своїм другом-пасічником, брат розповів про нашу недільну школу і той пожертвував нам брилу воску, вагою приблизно 3-4 кілограми, - поділився з «Тереном» отець Василь. - А ще ми з сином Миколою маємо свою невеличку пасіку з якої отримали трішки свого воску. Форми та приспособи для розтоплення воску придумав сам».

40-сантиметрові свічки, діаметром 16 міліметрів, з натурального бджолиного воску, виготовлені дитячими руками вже знаходять своїх власників, але здебільшого серед друзів і знайомих. Тому кожен, хто хоче отримати стрітенську свічку, зроблену власноруч, а заодно і допомогти недільній школі при парафії Святого Духа, може придбати свічку, зателефонувавши за номерами (067) 993 24 73, (095) 036 67 04.

Соломія ШАЛАЙ

Фото Василя Мокрицького

Вибір читачів за тиждень

Відео