Тернопільських виробників навчають екологічних вимог виробництва

Як зробити продукт тернопільських виробників відповідним до вимог Світової організації торгівлі (далі СОТ, - прим. авт) розповіли під час семінару експерти Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Захід відбувся в облдержадміністрації 12 лютого за ініціативи Департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва облдержадміністрації та за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Спрощення умов торгівлі на світових ринках передбачає зниження тарифів, скасування ввізних мит для певних категорій товарів,  скорочення середньої ставки мита загалом. Такі переваги отримають виробники у разі виконання вимог СОТ.

- Найактивнішими партнерами ринку ЄС є США та Китай. Вийти на цей ринок можна тільки з відповідним бізнес-планом. А його обсяг становить 14 трлн доларів, - зазначив голова Правління Інституту економічних досліджень політичних консультацій Ігор Бураковський.

Серед основних вимог є дотримання технічних норм, які стосуються методів обробки та виробництва. Також вимогою СОТ є урахування під час торгівлі покращення стандартів життя.  Чіткі рамки щодо санітарних та фітосанітарних норм визначили після торговельної суперечки США і Мексики ще у 1991 році. Мова йшла про заборону імпорту з Мексики тунця, спосіб виловлювання якого привів до загибелі дельфінів. Тому сьогодні СОТ акцентує на важливості дотримання санітарних і фітосанітарних норм.

- Якщо на виробництві немає утилізації, його продукт не для ринку ЄС, - продовжив Ігор Бураковський. - Адже як успішний підприємець може не мати коштів або не хотіти вкладати їх у таку важливу складову?

Ще одною вимогою є принцип прозорості. Угода дасть змогу знизити рівень корупції.

- Виконання вимог і вихід на ринки ЄС дасть можливість знизити торгівельні витрати і збільшити обсяги торгівлі ВВП. Перш за все виробники мають підтвердити якість продукту, - зазначила директор Департаменту економіки Галина Воляник.

Довідково:

4 листопада 2015 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Марракеської угоди про заснування СОТ».

 Станом на 19 січня 2016 року про ратифікацію Протоколу повідомили 67 країн, в тому числі Україна.

Протокол набуде чинності після виконання внутрішньодержавних процедур 2/3 членів СОТ.

Станом на 30 листопада 2015 року в СОТ є 162 члени.

Протокол надасть можливість спрощення процедур торгівлі.

Катерина БОЙКО

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео