Усе про деклараційну кампанію-2016

Які особливості має цьогорічна деклараційна кампанія? Якою є оновлена декларація про доходи? Хто її має заповнювати і коли? На ці та інші «гарячі» запитання «Терену» відповів начальник Головного управління Державної Фіскальної Служби (ДФС) у Тернопільській області Ігор Комендат.

Нагадаю, кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2015 році, стартувала із 1 січня цього року. Цей процес тепер набуває особливо важливого значення. Адже надходження податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) від сплати задекларованих громадянами доходів є одним із резервів наповнення місцевих бюджетів.

Декларація тепер залежить від категорії платника податків

- Знаю, що у 2016 році звітувати про свої доходи треба по-іншому, ніж раніше. У чому полягають зміни?

- Так, цьогорічна кампанія декларування доходів дійсно відрізняється від попередніх. І причини для цього є. Так, у зв’язку із набранням чинності з 01.01.2015 р. норми Закону від 28 грудня 2014 року за №71 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» щодо поширення на фізосіб порядку оподаткування доходів військовим збором, за результатами 2015 року фізичні особи визначають податкові зобов’язання як із податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору. Відтак із 1 січня цього року ввели нову декларацію. Її форму затвердили наказом Міністерства фінансів від 02.10.2015 р. за №859.

- Отже, форму декларації – оновили. А що це змінило?

- Нова декларація передбачає визначення категорії, до якої належить платник податків: перша - громадянин; друга - особа, яка проводить незалежну професійну діяльність; третя - підприємець (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування). Відповідно, різними тепер є і терміни подання декларації. Так, платники податку на доходи фізичних осіб-підприємців подають декларацію про майновий стан і доходи упродовж 40 днів наступних за звітним роком, тобто до 9 лютого включно.

Громадяни, які зобов’язані задекларувати свої доходи, згідно із вимогами податкового законодавства, а також особи, які займаються незалежною професійною діяльністю, декларацію про майновий стан і доходи повинні подати до 1 травня. Окрім того, фізичні особи, які виїжджають на постійне місце проживання за кордон, подають податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують від'їзду.

До речі, тим, хто хоче отримати податкову знижку, декларувати доходи треба обов’язково.

- Уточніть, будь ласка, що мають робити підприємці…

- У цьому році обов’язково слід подати декларацію громадянам, які протягом 2015 року отримували доходи не від податкових агентів (тобто від нерезидента чи фізичної особи, яка не має статусу суб’єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність), іноземні доходи, доходи від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав та інше), від надання майна в оренду фізособам, доходи у вигляді виграшів у гральних закладах, спадщини чи подарунків, інші доходи, які не були оподатковані протягом року за місцем виплати доходу, але не є звільненими від оподаткування. А також - при виїзді платника податків-резидента на постійне місце проживання за кордон.

Варто додати, податкову декларацію мають подати і ті, чий дохід торік оподатковувався за ставками 15 чи 20% і виплачувався двома або більше податковими агентами. І при цьому, загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує 120 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня 2015 р. Тобто 146 160 грн. До слова, за результатами поданої податкової звітності фізособа сама визначає суму податкового зобов’язання як із податку на доходи фізосіб, так і з військового збору. Сплатити її вона повинна до 1 серпня цього року.

За приховування доходів законом передбачена відповідальність

- А в яких випадках декларацію можна не подавати?

- Такі випадки чітко визначені. Отже, податкову декларацію не потрібно подавати, якщо платник отримував доходи:

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок;

- у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок;

- від двох і більше податкових агентів, при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) такими податковими агентами не перевищує ста двадцяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (тобто 146 160 грн).

- Але ж декларування доходів - добровільна справа?

- Звичайно. Законодавство України передбачає добровільне виконання громадянами свого конституційного обов’язку. Адже, якщо всі, хто повинен сплачувати податки, будуть це робити, економіка лише зростатиме. А це стане запорукою покращення добробуту громадян. Проте, якщо громадянин отримав доходи і приховав їх, - передбачена відповідальність.

- Ви вже згадували про податкову знижку. Хто ж тепер має на неї право?

- Почну із того, що податкова знижка – це документально підтверджена сума витрат платника податку-резидента у зв'язку із придбанням товарів, робіт чи послуг у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді зарплати, у випадках. До складу податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені документально, а саме: квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів, робіт, послуг і їх покупця. Причому у цих документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів, робіт, послуг і строк їх продажу (виконання, надання).

Багато хто знає, що може завдяки податковій знижці повернути собі, наприклад, кошти сплачені за навчання дитини у виші. Втім, це – не все. Адже на податкову знижку можуть розраховувати ті, хто пожертви і благодійні внески неприбутковим організаціям. Згадані уже нами кошти, сплачені на користь навчальних закладів. А також: витрати на оплату допоміжних репродуктивних технологій і на оплату державних послуг, пов’язаних із усиновленням дитини; суми витрат на сплату страхових внесків за договорами довгострокового страхування життя та проценти, сплачені за іпотечним кредитом; витрати, пов’язані із переобладнанням транспортного засобу; витрати на сплату видатків на будівництво чи придбання доступного житла.

На нарахування податкової знижки, відповідно до положень Податкового кодексу, є певні обмеження. Так, вона може бути надана лише громадянину України, який має реєстраційний номер облікової картки платника податків, а також тим громадянам, які через свої релігійні переконання відмовилися від присвоєння цього номеру і офіційно повідомили про це відповідний орган ДФС та мають спеціальну відмітку у паспорті. Це – по-перше.

По-друге, якщо громадяни у 2016 році мають намір скористатися податковою знижкою за наслідками минулого року, то податкову декларацію вони можуть подати упродовж усього року. Слід зазначити, якщо платник податку до кінця 2016 року не скористається правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

32 особи задекларували доходи у розмірі понад 1 млн грн

- Скільки громадян Тернопільщини торік задекларували свої доходи? Ми маємо багато мільйонерів?

- Понад 11 тисяч громадян області торік задекларували 457 млн грн доходів, отриманих у 2014 році. Вони самостійно нарахували і сплатили понад 17 млн грн податкових зобов’язань. До слова, 5087 громадянам, які подали декларації і використали своє право на податкову знижку, повернули понад 5 млн грн податку.

Щодо мільйонерів, то 32 особи задекларували доходи у розмірі понад 1 млн грн. Загалом це склало 96,7 млн грн. До речі, у 2014-му таких громадян було 28. Основними джерелами їхніх доходів були: продаж нерухомого і рухомого майна, заробітна плата, іноземні доходи, успадковане, подароване майно, здавання в найм нерухомого майна та інше.

Варто додати, що завдяки декларуванню мільйонерами своїх доходів, бюджет додатково отримав 2,2 млн грн ФДФО.

- Власне, податок на доходи фізичних осіб, тобто ПДФО, – основне джерело надходжень до місцевих бюджетів Тернопілля. На тлі децентралізації, що відбувається в Україні, цей дохід у казну стає особливо важливим. Скільки ж податку надійшло за останні роки? Чи вистачить цього об’єднаним територіальним громадам?

-  Після деклараційної кампанії місцеві бюджети у 2014 році отримали 15 млн грн, натомість у 2015-му – понад 17 млн грн. А загалом торік від податку на доходи фізичних осіб надійшло понад 1,5 млрд грн, що становить 115,6% очікуваних показників. Власне, це на 262 млн грн більше, ніж надійшло у 2014 р. Тобто показники ростуть. Але сказати, чи вистачить цих коштів громадам – складно. Усе залежить від них, наскільки розумно вони використовуватимуть кошти.

До речі, тим, хто ще не встиг подати декларацію, нагадаю: окрім приймання декларацій в органах ДФС, відбуваються виїзди до всіх віддалених населених пунктів. Бланк декларації - безкоштовний. За потреби, вас проконсультують. І додам, подавати декларацію краще завчасно. Це дасть можливість в останні дні кампанії уникнути черг та інших незручностей.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел і надані Головним управлінням ДФС у Тернопільській області

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео