Ангели-охоронці із Зарваниці «полетіли» в АТО

Учасники  Першого Всеукраїнського іконописного  пленеру «Вікно у Небо. Зарваниця – 2016»  написали 12 великих ікон та 24 образки Ангелів-охоронців для бійців антитерористичної операції.

    Упродовж трьох тижнів група митців брала участь у Першому Всеукраїнському іконописному пленері «Вікно у Небо. Зарваниця – 2016».

   В останній день цієї мистецько-духовної акції в головному соборі Зарваницької Матері Божої відбулося відкриття виставки іконописних творів. Благословив ікони Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор (Мартинюк).

«Ікона – це твір, який пишеться не за одну ніч чи за кілька годин. Це твір, який вимагає не просто праці, вміння і часу. Твори, які ми бачимо, потребують самовіддачі душі і серця.  Тому дякуємо нашим митцям за те, що вони за Божого натхнення вибрали Зарваницю, а Зарваниця обрала їх, аби поєднати в одну мистецьку родину. Особлива дяка Миколі Шевчуку та Олегу Снітовському, які є двигунами цієї богоугодної справи», - сказав Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор (Мартинюк).

    Привітав учасників пленеру і радник голови Тернопільської ОДА Юрій Юрик.

    «Ікона — це більше, ніж мистецтво. Від ікон люди завжди чекали чуда, їм поклонялися, на них молилися. І чим вищою була майстерність художника, чим талановитішим і натхненнішим був його пензель, тим глибший естетичний вплив мали ікони. Цю незвичайну особливість іконопису  і втілювали митці, що працювали у Зарваниці. Символічно, що серед них - представники Луганщини, Харківщини, Києва, Прикарпаття, Волині, Тернопільщини.

Чудотворний образ Зарваницької Божої Матері поєднав усю Україну.

Важливо, що окрім великих, виносних ікон митці пишуть маленькі образки для захисників Вітчизни, які носитимуть ці іконки біля серця, у нагрудній кишені армійської куртки. Нині тут, у духовному серці Тернопілля, в іконах, котрі  створили митці - наше минуле, сучасне, майбутнє зливається в одне ціле. Вірю, що це допоможе кожному, хто молитиметься перед іконами, написаними у Зарваниці, глибше збагнути те духовне підґрунтя, на яке ми спираємося у своєму прагненні до духовного відродження і утвердження незалежної української держави», - сказав Юрій Юрик.

    Ініціатор проведення пленеру і його керівник, заслужений художник України Микола Шевчук подякував архієпископу та митрополиту Василію Семенюку за те благословення, яке отримали учасники пленеру перед початком пленеру.

   «Уперше чудотворне місце, відоме у всьому світі, наша Зарваниця зібрала іконописців з усієї України. Дванадцятеро високопрофесійних майстрів створювали тут ікони, які дорогі кожному мешканцю краю. Серед них – чудотворні ікони Зарваницької, Теребовлянської, Ланівецької Богородиць. Іконописці працювали також над образами святих, яким вклоняється християнський світ, створювали й сюжетні ікони на біблійну тематику. Ми творили тут майже три тижні во славу Всевишнього і на підтримку бійців, що воюють на Сході України. Запропонована Олегом Снітовським назва пленеру «Вікно у Небо» відображає суть цієї мистецько-духовної акції. Ікона – це вікно у світ видимий і невидимий. Світ, у який ми вдивляємось у лики святих і молимось до них, а вони дивляться на нас. Мета нашого пленеру – створити ікони, які б використовувалися у богослужіннях, у будні та під час християнських свят.  Крім цього, створили 24 іконки-обереги із зображенням Ангелів-охоронців. Частину їх ми вже передали в АТО, інші будуть там вже найближчим часом.  Працювали натхненно, віддано, з молитвами на вустах, молячи Бога, аби він своєю опікою додавав нам сили і наснаги на створення цих ікон, прославляючи Всевишнього і нашу заступницю - Зарваницьку Богородицю, під чиєю благодаттю ми творити тут», - сказав Микола Шевчук.

   «Це була, без перебільшення, сподвижницька праця. Я бачив, як пан Микола Шевчук переживав, як він підходив до кожного і щось радив, аби вийшло те, що ми нині бачимо. І результат перевершив наші сподівання. Це, що ми бачимо, це щось надзвичайне. І дякуємо Богу за те, що такі люди тут працювали і створили ці ікони», - підкреслив після освячення ікон священик Марійського духовного центру, отець Микола Медюх.

    Подякував святим отцям за духовну та організаторську опіку над учасниками пленеру його координатор, заслужений журналіст України Олег Снітовський.

    «Напевно, кожному з нас важко досконало виконати все те, до чого покликаний. Але, якщо від всього серця виконувати те, що нам під силу і просити допомоги Божої у здійсненні задуманого, то, напевно, немає нічого неможливого. Тут, у Зарваниці я зрозумів, яка це важка, але благодатна щоденна праця – створення ікони. На моїх очах великі дошки, які вистругав, сушив, покривав паволокою та левкасом, шліфував відомий волинський майстер Олександр Шевчук зі Смиги, рідний брат Миколи Шевчука, поступово набували обрисів ікон. Серед них є й ікона, створена митцем з Тернополя Євгеном Овчариком. Це – робота з кераміки, яка пройшла неодноразову теплову обробку із температурою до 1300 градусів. Там, у горнилі вогню й формувався святий лик Зарваницької Божої Матері, який ви нині бачите на цій іконі. А мені подумалось: через вогонь, творчий вогонь цих митців пройшла кожна із написаних тут ікон. У тому числі, через огниво душ і сердець пройшли й оці маленькі іконки – Ангели-охоронці, які гартуватимуться у вогні важкого випробування, що випало на нашу долю, оберігаючи захисників Вітчизни», - сказав Олег Снітовський.

    Після завершення пленеру економ Марійського духовного центру у Зарваниці отець Володимир Фірман повідомив «Терену», що на початку березня роботи, написані під час пленеру буде передано до виставкової зали Тернопільського національного економічного університету. Разом з ними, упродовж трьох тижнів у цьому виші демонструватимуться і живописні твори, написані минулого року у Зарваниці під час Першого Всеукраїнського живописного пленеру «Тобі, Богородице!».

Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео