Майже три тисячі переселенців знайшли прихисток на Тернопільщині

Тернопільщина прийняла в себе 2 727 внутрішньо переміщених осіб (680 з них – неповнолітні). Знайшли притулок в області 174 особи з Криму, а також 2 553 – з районів проведення антитерористичної операції на Сході України.

Такі цифри подає Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Тернопільській області, яке координує роботу з питань внутрішньо переміщених осіб.

Начальник Управління ДСНС України в Тернопільській області Віктор Маслей запевнив, що Міжвідомчий обласний координаційний штаб з питань соціального забезпечення внутрішньо переміщених осіб, який діє при відомстві, є доволі ефективним. «До складу штабу входять різні структурні підрозділи облдержадміністрації (управління соцзахисту, наша служба, медична служба, департамент освіти) і волонтерські та благодійні організації, –  повідомив очільник відомства. – Тернопільщина вже прийняла в себе 2 727 внутрішньо переміщених осіб, які на сьогоднішній день розміщенні в приватних помешканнях. Принагідно хочу подякувати власникам готелів Тернополя, які надають тимчасовий прихисток прибулим людям. До трьох діб переселенці можуть безкоштовно проживати в готелях міста».

Довідково.

Внутрішньо переміщені особи в Україні (ВПО в Україні) — це категорія громадян України, котрі змушені були покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту на частині території Донецької і Луганської областей України або тимчасової окупації Автономної Республіки Крим.

Внутрішньо переміщених осіб прийнято також називати вимушеними переселенцями або просто переселенцями. Від біженців вони відрізняються тим, що не виїжджають за межі країни, громадянами якої є.

Станом на 19 липня 2015 року, за даними Регіонального представництва ООН у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні, на підконтрольній Україні території взято на облік 1 382 000 переселенця із Донбасу та Криму. Але не всі переселенці йдуть одразу реєструватись до органів соціального захисту населення. Тому реальна кількість осіб, котрі перемістились усередині країни, залишається невідомою та може бути вищою.

Соломія ШАЛАЙ

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео