Вікторія Дикобраз: «Мій рецепт для успішного дебюту авторів»

Історію публікації першої книги розповіла тернополянам рівненська поетка Вікторія Дикобраз у книгарні «Є» 12 лютого. Дебют під назвою «Семантика наших прикрас» визнали за версією 5Books найкращим у 2015 році.

З огляду на дизайн, форму та репрезентацію і медійний відгук фаворитом стала Вікторія Дикобраз та її «Семантика»: збірка віршів, котру можна носити з собою щодня, аби відчути і прочитати молоду українську поезію, йдеться на сайті книжного блоку 5Books

Вікторія є організатором культурних подій, керівником МГО “Література.РВ”, автостопером та автором текстів.

- Відбулось усе після фестивалю «Ї». Редактор видавництва «Крок» Юрій Матевощук подзвонив якось зранку і запропонував видати книжку. Я одразу подумала про свій ще недостатній доробок. Але все ж ризикнула. Іноді воно того варте, - розповідає Вікторія.

Книгу видали у кількості 500 примірників. Під час презентацій містами України довелось робити ще один тираж.

- Умовою Вікторії було те, що дизайн вона робитиме сама, - каже редактор «Кроку» Юрій Матевощук. - Через два місяці отримали книгу і зрозуміли, що ми щасливі видавці. У списку для презентацій було 19 міст. «Семантику» розкуповували шаленими темпами. Перед презентацією в Одесі довелось терміново робити другий тираж.

Над дизайном книги працювала подруга Вікторії Олександра Корчевська.

- Оформлення одразу пішло в ритм з текстами. Деякі вірші Олександра подробила на абзаци для кращого сприйняття. Вона зуміла вникнути в суть і подати її красиво. Все це зробила за 6 ночей під трек Female Robbery «The Neighbourhood», - продовжує автор.

«Семантика» вміщає чотири розділи - 63 вірші. Кожен текст має супровід: назву, дату, підібраний коментар.

- Мої вірші часто виникають в дорозі, коли я говорю сама з собою. А щоб не бути дивною, веду цю розмову в письмовій формі, - додає Вікторія.

Усі вірші дівчина вчить на пам'ять, а при декламації використовує жести.

- Коли читаю перед публікою, у мене тремтять руки, - зізнається Вікторія. – Тому читаю тексти з пам'яті.

- Природно звучу лише своєю мовою, бо нею володію краще, - повідомила Вікторія.

Рецептом успіху Вікторія вважає працю над собою, яка може залишити людину непоміченою навіть на довгий період часу.

- Можна швидко зробити щось ефектне, але неглибоке. А можна почекати, попрацювати і помовчати, - підсумовує Вікторія Дикобраз. - Мій рецепт для успішного дебюту авторів – багато читати, багато писати і багато виступати на фестивалях.

Катерина БОЙКО
Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео