Агро-новини 14 лютого

Новини аграрного сектору.

Попит на свинину впав на 22%

Споживання свинини українцями скоротилося на 22%.

Упродовж останніх років, споживання свинини українцями скоротилося на 22%, заявив президент Асоціації свинарів України (АСУ) Артур Лоза, пише прес-служба АСУ.

Експерт нагадав, що найвищий обсяг споживання м’яса свиней був зафіксований у 2013 р. — 990 тис. т. У 2014 р. цей показник зменшився на 12%, а у 2015 р. — ще на 10%.

«За останні два роки споживання свинини скоротилося на 22%, до 775 тис. т. Основна причина — падіння внутрішнього попиту на цей вид м’яса, друга, і доволі важлива — закриття російського ринку», — зазначив президент Асоціації.

За словами Артура Лози, ситуацію на ринку «вирівняли» рекордні обсяги експорту.

На Львівщині 90 господарств стануть учасниками проекту зі створення кооперативів

Понад 90 особистих селянських господарств Львівщини готові стати учасниками проекту «500 успішних сімейних господарств», повідомила директор департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Наталія Хмиз, пише прес-служба Львівської облдержадміністрації.

За її словами, від початку грудня 2015 р. у рамках проекту відбулося десять зустрічей із громадами Львівської області. Зокрема, зустрічі пройшли у чотирьох районах, які обрані пілотними для реалізації проекту, — Кам’янка-Бузькому, Перемишлянському, Золочівському та Жовківському, а також з ініціативними громадами з інших районів області. Остання із таких зустрічей відбулася у Буському районі — у Яблунівській та Побужанській громадах.

«Метою проекту, насамперед, є розвиток селянських господарств Львівщини, а також залучення до співпраці молоді з аграрною освітою, вимушено переміщених осіб та демобілізованих учасників АТО», — наголосила Наталія Хмиз.

На Закарпатті Держгеокадастр провернув аферу з землею

На Закарпатті аферисти з Держгеокадастру, визнавши дерева об’єктами нерухомості, продали виділену солдатам антитерористичної операції (АТО) землю, пише прес-служба Закарпатської облдержадміністрації.

Аферу виявили після того, як учасники АТО, котрим виділили землю, з’ясували, що ділянки вже продані іншим людям і прийшли скаржитися в обласну держадміністрацію.

«Оскільки земля знаходиться поза межами населених пунктів, її виділили не міські чи сільські ради, а управління Держгеокадастру. І коли учасники АТО прийшли оформляти документи, то виявили, що ділянки продані іншим особам. Причому, за дуже дивною схемою. Аферисти купили фруктові дерева, які ростуть на ділянці, а потім подали у Держгеокадастр документи, що хочуть приватизувати землю під цими деревами, які виступають об’єктами нерухомості!», — повідомляє голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

За його словами, Держгеокадастр дійсно визнає дерева об’єктами нерухомості, віддає землю під приватизацію і вносить про це відомості в єдиний земельний кадастр.

«Це повний абсурд, але так зроблено. Працівник Держгеокадастру, що провів цю оборудку, втік на лікарняний, але його немає ні в лікарні, ні дома. Тепер треба звертатися у правоохоронні органи, відкривати кримінальні провадження, скасовувати відомості у земельному кадастрі через суд і т.д., що займе купу часу… Причому, це далеко не єдина афера із землею на Закарпатті. За такою ж схемою приватизували величезні виноградники у Виноградівському районі, визнавши об’єктами нерухомості виноградні кущі. А у Воловецькому районі (де взагалі безземелля, одні лише гори) купу землі поза межами сіл віддали «лівим» студентам із Львівської та Івано-Франківської областей. Усе воно тільки тепер починає спливати», — заявив він.

 Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео