Кожна хвилина на рахунку

У більшості країн світу захворювання серцево-судинної системи займають перше місце серед причин смертності та інвалідності. Коли хвороби серця загострюються і виникає інфаркт, у питанні порятунку людини важлива кожна хвилина.

Так у постійній готовності надати допомогу перебувають лікарі міської комунальної лікарні №2, зокрема кардіологічного відділення та відділення серцево-судинної та ендоваскулярної патології. Тут застосовують найсучасніші методики лікування і це дало можливість на 5,2% зменшити смертність від серцево-судинних захворювань.

На рахунку - кожна хвилина

Загалом в Україні є лише п’ять відділень, які спеціалізуються на лікуванні судин різних систем та органів. Одне з них – у Тернополі. І хоча унікальний апарат для діагностування, лікування й оперування пацієнтів із судинною патологією у міській лікарні №2 встановили лише у 2011 році, за результатами роботи заклад став одним з кращих у державі, повідомляє «Номер один».

Левову частку хворих тут становлять пацієнти із хворобами серця. Відтак найтісніше ендоваскулярна служба співпрацює з кардіологічним відділенням.

- Ці два відділення працюють в унісон, - розповідає головний лікар міської лікарні №2 Віктор Кміта.  – Серцево-судинні захворювання займають перше місце серед хвороб, що представляють загрозу здоров'ю людини, і є лідерами у структурі причин смертності населення. Протягом року з нашого лікувального закладу виписується близько 15 тис. пацієнтів. П’ята частина з них – це хворі з кардіологічною патологією. Торік у лікарню екстрена допомога доставила 271 пацієнта з гострим інфарктом. З низ 165 прооперовано. За цим показником міська лікарня №2 є однією з кращих в Україні. Завдяки нашим медикам, смертність від інфаркту зменшили на 5,2%. Тобто лікарям вдалося запобігти летальним наслідкам у 35 випадках.

Щорічно у міській програмі «Здоров’я тернополян» передбачено приблизно 300 тис. грн. на закупівлю розхідних матеріалів для проведення оперативних втручань соціально-незахищеним громадянам – стентування та коронарографії. Торік за кошти міського бюджету у відділенні зробили ремонт. Загалом у лікарні замінили близько 180 ліжок на функціональні. Наразі керівництво закладу працює над заміною м’якого інвентаря.

Жителька Теребовлянщини Олександра Скавронська вже давно має проблеми з серцем. Жінка лікувалася у різних медзакладах області, аж нарешті односельчани порекомендували їй звернутися у відділення серцево-судинної та ендоваскулярної патології.

- Я тут уже вдруге. Нещодавно мені зробили коронарографію і назначили медикаментозне лікування. Багато де доводилось бувати, але такого хорошого ставлення як тут, не зустрічала ніде. Починаючи від санітарок до заввідділення, - розповідає Олександра Скавронська.

Павло Матвійчук приїхав у Тернопіль аж з Рівненщини. Сюди на лікування чоловіка привіз син. Він чув чимало хороших відгуків про медиків відділення, тому вирішив звернутися саме сюди. Пану Павлу 67 років. У міській лікарні №2 він уже вдруге. Восени чоловіку провели коронарографію й очистили судини.

- До того протягом шести місяців я був у реанімації сім разів. Одна аорта була закупорена на 60%, інша - на 100%. Після коронарографії приступи зникли, почуваюся значно краще. Однак процедуру потрібно проводити ще раз, тому приїхав знову, - розказує Павло Матвійчук.

У відділенні працюють молоді й водночас досвідчені спеціалісти. Торік команда із шести медиків прооперувала 514 пацієнтів і не тільки з інфарктом міокарда, а й з іншими захворюваннями серця.

- Більшість пацієнтів доставляє до нас швидка допомога. Як правило, вони знаходяться у важкому стані й потребують оперативного реагування, - розповідає завідуючий відділення Олег Луговий. - Близько 20% пацієнтів поступають у заклад в межах перших двох годин. Це оптимальний термін, який дозволяє в майбутньому зменшити наслідки та повернути хворого до повноцінного життя. Якщо пацієнта прооперувати і відкрити судину вчасно, то від інфаркту не залишиться й рубця. Буває так, що людина звертається за допомогою лише через 12 год з моменту приступу. Таким пацієнтам також вдається врятувати життя, але повернути їх до попереднього стану практично не можливо. Завдяки стентуванню, тривалість життя пацієнтів вдається збільшити на 5-20 років. Це залежить не тільки від лікування, а й від того, який спосіб життя вестиме людина після операції: як харчуватиметься, чи позбудеться шкідливих звичок, вестиме активний спосіб життя, контролюватиме тиск тощо.

У відділенні серцево-судинної патології застосовують малоінвазивні методи лікування.  Загалом операції тривають від 30 хвилин до 6 годин. При цьому в операційній може працювати до дев’яти медиків. Для проведення втручання потрібно від 12 до 14 інструментів. Три роки тому на Тернопільську область виділили лише 15 наборів. А вже у 2015 році -  170. Ці набори пацієнти лікарні отримали безкоштовно. Та, на жаль, це лише 17% від потреби. Решті пацієнтів інвентар доводиться купувати самотужки.

Допомагають кожному

Ендоваскулярна служба тісно співпрацює зі спеціалізованим кардіологічним відділення. Протягом року останнє приймає близько 2400 пацієнтів. Третина з них потрапляють на швидкій допомозі.

- Такі пацієнти одразу проходять обстеження, - пояснює заввідділення Борис Степанчук. - Медики визначають анамнез та призначають лікування. При нетипових формах інфаркту пацієнт проходить обстеження на новітній ноапаратурі. Обладнання дозволяє швидко та вчасно поставити діагноз. Якщо бригада не на операції, то пацієнта направляють на коронарографію. В іншому випадку хворому вводять препарати для розрідження крові та тромбів, які закупорюють судину, - проводять так звану тромболітичну терапію. Протягом минулого року проведено 14 таких маніпуляцій, кожна з яких коштує близько 30 тис. грн. Усі – за кошти міського бюджету. Якщо операція проведена своєчасно і патологія не спричинила ускладнень, то вже на наступний день після втручання пацієнти самостійно ходять. На третю добу вони можуть йти додому.

- У нас підготовлена програма реабілітації, яку розробив професор М. Гребеник. Вона проходить швидко, тому хворий не затримується у лікувальному закладі. Далі пацієнта направляють у Микулинецьку фізіотерапевтичну лікарню. Там протягом 21 дня він відновлює сили та повертається до повноцінного життя. Медики регулярно перевіряють основні показники здоров’я, роблять кардіограму, контролюють навантаження тощо. Пацієнти, які не мають можливості пройти курс реабілітації у Микулинцях, звертаються у поліклінічне відділення лікарні, де лікар-кардіолог складає індивідуальну програму. Правда, у такому випадку відповідальність за власне здоров’я лягає на самого пацієнта, - каже Борис Степанчук.

Кардіологічне відділення розраховане на 60 ліжок. Найбільше пацієнтів тут восени та весною. У цей час відбувається загострення всіх хронічних захворювань, в тому числі серцево-судинних. Роботи медикам додається і під час так званих магнітних бур.

Планове лікування у відділенні проходить тернополянин Ярослав Абрамик. Кілька років тому чоловіку зробили тут коронарографію та стентування. Пан Ярослав каже, що довіряє тамтешнім медикам як рідним. Мовляв, краще стає не тільки від ліків, а й від турботливого та доброзичливого ставлення персоналу.

Своїм життям завдячує медикам відділення і Петро Чижмар з міста Стрий. Нещодавно чоловік їхав у відпустку. А дорогою з ним трапилась біда – інфаркт. Його доправили у міську лікарню №2.

- На лікуванні тут був 10 днів. Сьогодні виписують, почуваюся чудово, - каже чоловік. – Допомогу надали швидко і якісно. Незважаючи на те, що я не місцевий, зробили все необхідне. Я вдячний лікарям за те, що врятували мені життя.

Основною причиною інфаркту міокарда є гіпертонічна хвороба. Майже всі хворі, які перебувають в інтенсивному блоці відділення, в анамнезі мають неконтрольовану або неліковану гіпертонію. Другий фактор ризику – цукровий діабет. Інколи пацієнти навіть не знають про наявність недуги. Її виявляють уже під час обстеження у кардіологічному відділенні, коли хвороба призвела до ускладнень. Також інфаркт може виникати раптово, внаслідок сильного стресу.

Для запобігання захворюванням серця та судин медики рекомендують вести здоровий спосіб життя. Це, перш за все, активна діяльність, раціональне харчування, відсутність шкідливих звичок. Якщо ж тривожні симптоми все-таки з’явилися, одразу звертайтеся до лікаря. Адже кожна хвилина зволікання може коштувати людині життя!

 

Вибір читачів за тиждень

Відео