У Тернополі покажуть виставку, присвячену пам’яті Митрополита Мефодія

В першу річницю дня смерті Блаженнішого Мефодія, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви 24 лютого 2016 року Божого, Фонд пам`яті Блаженнішого Митрополита Мефодія проведе урочисте відкриття виставки пам`яті Його Блаженства на Тернопільщині – малій батьківщині Предстоятеля.

Згадаймо слова Блаженнішого: “Служіння Предстоятеля — це випробування самотністю та спілкуванням. Предстоятель — завжди сам, і завжди з народом… Сам по собі, без церковної спільноти, ніхто не може бути Предстоятелем. Але зв’язок Предстоятеля з вірними — особливий. Його служіння вимагає від Предстоятеля стояти „перед“ усіма і молитися за всю спільноту”.

Експозиція відкриється в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї і включатиме церковне облачення владики Мефодія, речі богослужбового вжитку, численні фотографії Блаженнішого, його особисті речі, зокрема – рукописи і книги з особистої бібліотеки, повідомили у Фонді

В цей же день в музеї за участі представників органів державної влади, духовенства різних конфесій, релігієзнавців пройде круглий стіл “Об’єднаємо Церкву — об’єднаємо Україну: Спадщина Митрополита Мефодія та консолідація Українського Православ’я”.

Ця тема круглого столу обрана, оскільки найголовнішою своєю метою Блаженніший Мефодій вважав створення Помісної Церкви. Як писав владика, “усе життя ми шукаємо єдності. Єдності зі своїми друзями та родичами, єдності зі своїм народом, єдності зі світом, у якому живемо, зрештою, єдності з Творцем цього світу й усього сущого. Однак справжня єдність із іншими можлива лише через єдність у Христі Ісусі, Єдинородному Божому Слові, Яке зійшло на землю заради нашого возз’єднання з Небесним Отцем. Через причастя Чесних Тіла і Крові Христових ми стаємо Церквою, стаємо єдиним церковним тілом. Так, через жертву таємничого Божого Агнця, возз’єднується у Церкві людський рід”.

На круглому столі буде обговорено питання шляхів канонічної легітимації самопроголошеної церковної незалежності, актуальність об’єднання Церков на даному історичному етапі, моделі, шляхи об’єднання Помісної Церкви в Україні та історична роль Блаженнішого Митрополита Мефодія в об’єднавчому процесі.

На могилі Блаженнішого, що знаходиться на території Церкви Різдва Христового, (м. Тернопіль, вулиця Руська, 22) того ж дня буде відслужена панахида.

Вибір читачів за тиждень

Відео