У Тернополі вручено премію імені Братів Богдана та Левка Лепких

Всеукраїнську літературно-мистецьку премію імені Братів Богдана та Левка Лепких у Тернополі отримали поет, художник, письменниця та педагог.

   У картинній галереї обласної організації Національної спілки художників України відбулося вручення щорічної Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Братів Богдана та Левка Лепких.

  На початку святкової імпрези, голова оргкомітету з призначення премії Богдан Хаварівський зробив невеличкий екскурс в історію запровадження премії.

   «Нинішнє вручення премії особливе. Бо саме 25 років тому було започатковано її вручення. Творчість Богдана та Левка Лепких тривалий час була заборонена. Бо це, за визначенням можновладців, були «українські буржуазні націоналісти». І лише в 90-ті роки ці імена почали повертатися до нас. Виходили друком їхні твори, відкривались пам’ятники, музеї, присвячені цим двом братам-патріотам. Тоді й було започатковано нашу премію», - сказав Богдан Хаварівський.

  Отож, цього року премії присуджено Олегу Герману, відомому поетові, громадському діячеві, педагогу, за літературно-мистецькі твори та просвітницьку діяльність. Також за цикл художніх полотен «Хресна дорога України» та активну громадську позицію лауреатом премії став Богдан Ткачик, заслужений художник України.

Премію присуджено і письменниці, журналісту Валентині Семеняк-Штангей за цикл творів громадського звучання. Серед номінантів премії і знаний педагог Олег Тернопільський. Він – директор чотирнадцятої загальноосвітньої школи імені Богдана Лепкого у Тернополі. Пану Олегу премію вручено за багаторічну педагогічну діяльність та за збереження пам’яті про Богдана Лепкого для майбутніх поколінь.

    «Я вдячний усім тим, хто виполював «бур’янчики» з моїх творів. Дякую друзям з мистецьких нив: малярства, акторства, воскування, співу, тим, які підтримкою та порадою допомагали моєму становленню. Кажуть, що найпершим було Слово. А Бог нагородив мене Словом. І Він мене запитає, чи я втілив Його задум. Тож перед Ним і перед вами складаю обітницю, що не заплямую це високе звання, цю сьогоднішню відзнаку, що й надалі відкриватиму і даруватиму світові велич українського Слова», - із хвилюванням в голосі сказав під час отримання премії поет, публіцист і громадсько-політичний діяч Олег Герман.

   Ще один лауреат премії, заслужений художник України Богдан Ткачик згадав, як ще наприкінці 80-хроків він із побратимами брав участь у пленері на Бережанщині, у рідних місцях Богдана Лепкого. А вже під час цьогорічного іконописного пленеру у Зарваниці, керівник та організатор якого – заслужений художник України Микола Шевчук, Богдан Ткачик знайшов час для написання твору, де зобразив Богдана Лепкого.  

«Там, у Зарваниці, я намалював портрет Богдана Лепкого. Кожен із 12 художників-учасників пленеру, на моє прохання намалював по одному журавлю. А їх вже потім зобразив, цих птахів на своєму полотні. Усі летять у вирій. А один журавель залишився на своїй землі. І цей журавель – Богдан Лепкий. Його пісню, «Чуєш, брате мій» знає увесь світ. І я щасливий, що нині цю пісню моя дочка  заспівала разом із своїми подругами. А цей портрет я дарую музею Богдана Лепкого у Бережанах», - сказав Богдан Ткачик.

    «У кожного з нинішніх лауреатів є філософська тріада. У поетичних збірках Олега Германа, вона безумовно, є. Присутність її відчувається і в творчості Богдана Ткачика, вона домінує у його творах. Це стосується  й писемності Валентини Семеняк-Штангей і громадсько-політичної діяльності Олега Тернопільського. Я бажаю новим лауреатам й надалі шукати істину у трисутті нашого буття: в добрі, любові і щасті», - сказав журналіст, літературознавець і публіцист Михайло Ониськів.

   Заступник голови обласної ради Любомир Крупа, звертаючись до присутніх, підкреслив, що «усі лауреати – жертовні люди. Хотів би, щоб між ними були багато нових імен».

   «Працював і працюю не заради нагороди. Ще на початку становлення незалежності України у нашій школі ми створили музей Богдана Лепкого. Ми показали, що українська ідея є, вона живе і носієм її були і залишаються ці два наших славетних земляки. Мені навіть незручно, що до цієї премії додається грошова нагорода.  Незабаром у нашому музеї відбудеться презентація виданих у Тернополі поезій Богдана Лепкого, то я цю премію віддам або на друк цієї збірки або на видання малої прози Богдана Лепкого», -сказав Олег Тернопільський.

    А як звучить проза та поезія Богдана Лепкого присутні мали можливість почути під час виступів юних аматорів із 14-ї школи, школи мистецтв та учасників хорового колективу «Зоринка».

    Підсумовуючи святкову імпрезу, директор обласного департаменту культури Григорій Шергей відзначив значущість нинішньої премії.

«Мене черговий раз дивує і приємно вражає те, наскільки ця премія є стабільною і справжньою, не надуманою.  Хотілося, щоб вона й надалі була такою престижною, якою і є», - підкреслив керівник галузі культури Тернопільської області.  

 Довідка «Терену». Всеукраїнська літературно-мистецька премія імені Братів Богдана та Левка Лепких — всеукраїнська літературно-мистецька, громадсько-політична відзнака. Заснована у 1991році  редакцією журналу «Тернопіль». До 2005 — Всеукраїнська літературно-мистецька та громадсько-політична премія імені Братів Богдана та Левка Лепких. Нею нагороджують людей, які зробили значний вклад у розвиток української культури. Номінантам вручається Значок лауреата Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені братів Богдана і Левка Лепких. Його автор - заслужений художник України Євген Удін. Також до премії додаються диплом, посвідчення, грошова винагорода.

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео