Агро-новини15 лютого

Новини аграрного сектору.

Україна переходить до організованого і продуктивного молочного тваринництва

Україна переходить до ефективного тваринництва, пише «УкрАгроКонсалт».

Незважаючи на скорочення поголів'я великої рогатої худоби у сільгосппідприємствах на 4,7%, виробництво молока зросло майже на 1%.

Подібні тенденції обумовлені високим попитом на якісну сировину з боку молокопереробної промисловості, особливо з боку експортно-орієнтованих підприємств.

Збільшення обсягів виробництва молока при скороченні поголів'я корів свідчить про перехід до більш організованого і продуктивного ведення молочного тваринництва.

Нардеп озвучив суму корупції у земельній сфері України

Сума корупції на земельному ринку України становить кілька мільярдів доларів. Про це в інтерв'ю FaceNews повідомив народний депутат, голова парламентського підкомітету з питань протидії корупції Юрій Дерев'янко.

- Помножте 10 млн га на $300, і зрозумієте масштаб цієї корупції — заявив нардеп.

На його думку, Верховна Рада та Уряд саботують подолання корупційних схем з Держгеокадастром.

- Більше десяти мільйонів гектарів землі за межами населених пунктів знаходяться сьогодні у державній власності. З точки зору оренди або можливості передачі комусь її в оренду, цими землями розпоряджається Держкомзем. Крім того, у Держкадастру є можливість, наприклад Вам, безкоштовно дати землю, якщо це право не було реалізовано у будь-якому місті України… Чи дійсно це безкоштовно? — сказав він.

Також народний депутат заявив про невиконання концепції уряду щодо передачі земель за межами населеного пункту об'єднаним громадам.

- Мало того, у концепції про децентралізацію, затвердженій рішенням уряду, була передбачена обов'язкова передача об'єднаним громадам земель за межами населеного пункту у межах цих громад. Але це не виконується. Питання — чому? Відповідь очевидна — тому що кожен день, кожен тиждень, кожен місяць це приносить комусь неправомірну вигоду, тобто, хабарі, — зазначив нардеп.

На думку Юрія Дерев'янка, необхідно прийняти законопроекти, які дадуть можливість територіальним громадам розпоряджатися землями.

Аграрії сміливо опановують новинки на ринку добрив 

- Добрива у ранзі пріоритетності аграріїв завжди посідали 4-5 місце, хоча за вартістю часто лідирували у піраміді витрат українського аграрія. (1,4-1,5 млн т споживання), - каже директор ІА «Інфоіндустрія Дмитро Гордейчук. Про це передає «АПК-інформ».

За його словами, сьогодні ситуація не змінилася, навіть більше, відносна вартість нітрату амонію в Україні навесні 2015 р. становила 2,21 т пшениці, а у кінці року — 2,22 т пшениці. На світовому ринку цей коефіцієнт нижче — 1,8-2, а у сусідній Росії в грудні був 0,8, зараз — близько 0,7, тобто аграрію у Росії потрібно всього 700 кг пшениці, щоб купити 1 т селітри. Російська ціна для України завжди була прирівняна до світової, тому такі дешеві російські добрива ніхто в Україні не отримував.

- Український ринок добрив перспективний, але сьогодні він преміальний для учасників, які вже закріпилися і для тих, хто постачає унікальний затребуваний товар. Ці добрива вже конкурують з аміачною селітрою, аграрії розширюють асортимент доступних добавок і сміливіше опановують новинки», — зазначив він.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео