Агро-новини 16 лютого

Новини аграрного сектору

Україна має йти шляхом розвитку кооперативного руху — Кутовий

- Для тваринництва (ВРХ) однозначно залишати 100%-й спецрежим, - заявив в інтерв’ю Аgropolit.com голова парламентського комітету з питань аграрної політики Тарас Кутовий. - Можливо, не спецрежим, а якусь іншу форму підтримки, яка правильно адмініструється, наприклад, дотація на 1 літр молока. Ми сьогодні говоримо про фіксовану ціну на молоко. Для чого? Щоб допомогти людям. Але, з іншого боку, ми заганяємо переробні підприємства у глухий кут, — зазначив він.

За його словами, потрібно створювати умови для забезпечення високої якості молока від одноосібників — і не в останню чергу шляхом розвитку кооперативного руху. Контроль, якість та прозорість виділення державної фінансової підтримки — ключові речі. 

- У мене сільський округ і я бачу, як там живуть малі, дуже малі, середні та великі підприємства. Тому я не ворог, а навпаки, великий прихильник тих людей, котрі створили корпорації та агрокомпанії. Ми живемо в одному домі, тому давайте дбати про всіх, хто у ньому живе. Я — за чесну фінансову підтримку виробників у АПК, але ключовим тут має бути саме «чесну», — додав він.

Посівна стала вдвічі дорожчою — Павленко

Витрати на весняно-польові роботи ростуть. Рік у рік сільськогосподарські товаровиробники збільшують витрати коштів на проведення комплексу весняно-польових робіт, про це у своєму блозі «Лівому берегу» сказав міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

Внаслідок девальвації гривні у цьому році у 1,2 рази проти минулого року — до 79,2 млрд. грн. — зросла потреба у коштах для проведення усіх робіт.

Це, у свою чергу, зумовило зростання витрат на 1 га ріллі з 3538,4 грн. до 4121,9 грн. Якщо порахувати у відсотках, то це на 16,5 більше у порівняні з 2015 р. та у 2 рази більше, ніж у 2014 р.

Значне подорожчання відбулося за рахунок питомої ваги імпортних складових: міндобрив, паливно-мастильних матеріалів, засобів захисту рослин, насіння. Витрати на них складають понад 62,7 млрд. грн. (79,2 % від загальної потреби), що на 8,2 млрд. грн. (на 15,1%) більше порівняно з 2015 р.

Прогнозують розвиток галузі свинарства до 2020 р.

Розроблено план розвитку свинарства у країні, повідомив директор департаменту тваринництва Міністерства аграрної політики та продовольства України Микола Кваша, пише прес-служба Київської облдержадміністрації.

- Ми розробили план розвитку свинарства у країні у середньостроковій перспективі. Найближчим часом очікуємо ріст виробництва вітчизняної свинини, і вона буде поставлена на внутрішній ринок. Власне, виробництво на 2020 р. має становити 1,2 млн. т свинини. Це дозволить довести показник споживання до рівня близько 23 кг на душу населення. Що стосується імпорту свинини, то він буде не значним, а експорт плануємо приблизно на рівні 30-40 тис. т, — зазначив Микола Кваша.

За його словами, поголів’я свиней в Україні за рік скоротилося на 3,5%. Цей показник станом на 1 січня 2016 р. становив близько 7,1 млн. голів. Зменшення чисельності свиней обумовлене рядом економічних факторів, зокрема, подорожчанням вартості кормів, засобів сільгоспвиробництва, енергоносіїв, девальвацією національної валюти.

Скорочення поголів’я свиней не спричинило зменшення обсягів виробництва свинини. За попередніми підсумками 2015 р., виробництво свинини у цілому по Україні склало 757 тис. т, що майже на 2% більше за показник 2014 р., — додав він.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео