Для скандального тернопільського училища шукатимуть нового директора

Нового керівника Тернопільського державного вищого професійно-технічного училища Ресторанного сервісу і торгівлі оберуть на конкурсній основі, стверджує директор департаменту освіти і науки обласної держадміністрації Ольга Хома.

- Департамент не має права сам звільняти директора училища, адже його призначають наказом Міністерства освіти. Але ми надіслали у Київ лист зі своїми рекомендаціями, - каже вона. – Причому писали неодноразово. Перший лист надіслали відразу після інциденту, який став надбанням громадськості. У повторному листі департамент освіти попросив розглянути можливість притягнення до відповідальності Андрія Каплуна за вчинення проступку у кінці жовтня 2015 року.

До речі, у департаменті також звернули увагу працівників Міністерства на те, що заступниця директора усе знала і підтримувала усі вчинки Андрія Каплуна. Тож залишати її виконувати обов’язки керівника закладу – нераціонально.

«Потрібна людина, яка розумітиме учнів»

Багаторічного директора цього закладу нещодавно звільнили через інформацію, що просочилася у місцеві засоби масової інформації. У мережі «YouTube» оприлюднили відео, де видно, як директор навчального закладу карає студентів за куріння, змушуючи їх ставати на коліна перед друзями. Правоохоронці відразу зацікавилися цим фактом, відкрили кримінальну справу і з’ясували: Андрій Каплун неодноразово порушував закон і зловживав своєю посадою. Причетною до безчинств була і його заступниця, тому її теж хочуть усунути з посади. Відтак для училища будуть шукати нових керівників.

-  Думаю, із Божою поміччю, з інтуїцією чисто людською і педагогічною ми знайдемо людину, яка зможе знайти спільну мову не лише із педколективом, а й із дітьми, - каже Ольга Хома. – Потрібна людина, яка одночасно розумітиме учнів, але разом із тим, буде вимогливим педагогом, що знатиме: потрібно вимагати не лише знання, а й дотримання норм виховання, дисципліни. 

Пані Хома зауважила, що сама знайома із труднощами, які виникають сьогодні у роботі педагогів. Мовляв, діти бувають різні, із деким дуже важко давати раду. Однак робити це слід цивілізованими методами, без порушення закону.

Санкція статті передбачає ув’язнення до 5 років

Під час перевірки правоохоронці виявили чимало фактів перевищення повноважень керівником училища. Так, Андрій Каплун незаконно позбавляв студентів стипендії, застосовував грошові стягнення, змушував учнів працювати на приватних присадибних ділянках. Окрім того, на території закладу виявили незаконні сауну і цех, де випускали горілку під назвою «Каплунівка».

Втім, за наказом Міністерства, Андрій Каплун тепер лише втратив посаду керівника, але досі може продовжувати викладати, тобто продовжувати педагогічну діяльність.

- Так, він залишився без посади, але має право викладати в училищі, - стверджує Ольга Хома.

Додамо, слідчі Тернопільського міського відділу поліції порушили щодо директора кримінальну справу за ч. 1 ст. 127 ККУ. Санкцією цієї статті передбачене позбавлення волі на строк від 3 до 5 років. 

Звільнити Андрія Каплуна закликали і члени Громадської ради, що діє при департаменті науки і освіти ОДА.

- До нас скарги на дії Андрія Каплуна надходили задовго до оприлюднення того принизливого відео, - каже голова Громадської ради Ірина Чорна. – Ще у червні 2015 року ми на одному зі своїх засідань з-поміж інших обговорювали питання про зловживання службовим становищем Андрієм Каплуном. Зі звернення студентів училища, нам стало відомо про запровадження директором штрафів, тобто «покарання рублем», як він це називав.

Ситуацію вивчать у Тернопільській обласній раді

Виявилося, що директор погоджувався на повернення студента до навчань після якогось проступку чи нездачі сесії лише після сплати його батьками певної суми штрафу або купівлі чогось, потрібного, за його словами, для навчального закладу.

- Батьків при цьому змушували писати заяву, що вони начебто роблять «добровільний внесок», - додає жінка. – Крім того, в училищі діяли особливі правила поведінки, затверджені самим директором. Частина із цих правил є прямим посяганням на свободи і права громадянина.

Так, діти безоплатно працювали офіціантами і кухарями у кафе «Марія», що на вул. Лозовецькій у Тернополі. Діти обслуговували весілля і бенкети, але не отримували за це жодної копійки. Відомими ще влітку стали й інші факти порушень. Проте грім тоді не вдарив. Можливо, тому що Андрій Каплун активно готувався до виборчої кампанії, адже планував від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» пройти до обласної ради на одному із тернопільських округів.

Варто додати, що у Тернопільській обласній раді створили тимчасову контрольну комісію, яка вивчить ситуацію в училищі Ресторанного сервісу і торгівлі. Адже депутати хочуть зрозуміти, чи дійсно колишній керівник закладу, педагог із 40-річним стажем Андрій Каплун порушував закон і зловживав посадою. Звіт про результати роботи комісії повинен прозвучати на черговому засіданні сесії. Зробивши висновки, депутати планують рекомендувати департаменту освіти і науки обласної держадміністрації власний варіант виходу із такої скандальної ситуації в освітянській сфері Тернопілля.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео