Митець, народжений у Донецьку, презентував свою творчість у Тернополі

Заслужений художник України, уродженець Донецька, який 55 років живе і творить у Тернополі, презентував виставку своїх творів.

  На початку мистецької імпрези директор Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу Василь Мулярчук, де відкрилася виставка Євгена Удіна, сказав, що така подія не випадково відбувається саме тут.

  «Пан Євген часто проводить різноманітні майстер-класи серед молоді, він організовує різноманітні цікаві пленери, у тому числі за участю молодого покоління. Раді, що саме наш навчальний заклад , у стінах якого, серед інших спеціальностей, готуються й художники-дизайнери, став місцем проведення такої прекрасної виставки. У ній відзеркалено усю багатющу творчу палітру Євгена Тимофійовича, його непересічний талант. Сподіваємось, що ця високомистецька експозиція порадує не тільки учнів нашого коледжу, але й усіх тернополян та гостей міста», - сказав Василь Мулярчук.

   Ведучі після відкриття персональної виставки Євгена Удіна коротко розповіли про творчий шлях митця. Свого часу, за ілюстрації творів українських письменників для дітей він став лауреатом  премії імені Іванни Блажкевич. Також,  Євген Удін - лауреат премії імені Братів Левка та Богдана Лепких, автор пам’ ятних медалей до 450-річчя Тернополя, 40-річчя визволення Тернополя, кавалер почесного хреста «За заслуги перед містом Тернополем». Пан Євген – учасник першої Міжнародної творчої групи художників, які висвітлювали тематику, що стосується освоєння космосу. Талант нашого земляка високо оцінили за кордоном. Так, він отримав особисту подяку від Папи Римського за те, що три роки працював над створенням картин – зображень костелів Польщі. Картини  Євгена Удіна зберігаються у музеях України, Європи Америки.

  «Євген Удін - це людина, яка об’єднує Україну, навіть виходячи з того, що він народився на Сході України, а практично, усе життя працює у Тернополі. Це – майстер, який гідно презентує Тернопільщину та Україну за кордоном. Пан Євген – визнаний авторитет у вітчизняних та зарубіжних мистецьких колах. Часом, коли говорять про розвиток міста, часто кажуть про архітектуру, вулиці, сквери. А насправді, місто – це люди, люди, які творять це все міське середовище. Ви, пане Євгене, саме така людина, за що ми вам дякуємо», - сказав, звертаючись до художника заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра і подарував йому етюдник .

«Євген Удін – надзвичайно талановита і шанована на Тернопільщині людина, митець, якого знають в Україні та світі. Своїми творами ви, пане Євгене, прославляєте наш край, усе Тернопілля. І недаремно ви стали лауреатом премії «Людина року-2015». Спасибі вам за вашу працю, громадянську позицію і любов до нашого краю»,- привітав митця директор обласного департаменту культури Григорій Шергей.

«Ми сьогодні поціновуємо талант визнаного митця, художника, Людину з великої літери. Ви – саме така людина, патріот, небайдужий чоловік, який талановито робить свою справу. І важливо, що це все ви передаєте колегам, дітям. Ви запрошуєте їх на різноманітні мистецькі пленери, зустрічі, інші проекти. І робите це все щиро, з душею», - підкреслила, звертаючись до художника начальник міського управління освіти Ольга Похиляк.

   «Говорити про цю людину я можу багато і довго. Я рідко зустрічала на своєму житті більш працьовитої, енергійної і творчої особистості, якою є Євген Тимофійович. Ми сьогодні даруємо пану Євгену  власноруч виконану роботу, де є окремі фрагменти його життя та творчості», - сказала заслужений вчитель України Галина Кізілова і подарувала митцю оригінальний фотоколаж, складений із світлин про  творчість Євгена Удіна.

   «Кожна виставка – то своєрідний звіт перед громадськістю, тернополянами, перед моїми друзями, які прийшли сьогодні сюди. І, знаєте, це дуже приємно, бо художник тривалий час працює у своїй майстерні, наодинці зі своїми задумами, мріями. А коли вже отримує оцінку загалу, то це все дуже зворушливо, ось так почути колективну думку і думку окремих поціновувачів моєї творчості», - вважає автор виставки, заслужений художник України Євген Удін.

  Він також розповів про деякі, організовані ним та однодумцями художньо-мистецькі акції. Серед них – міські дитячий пленер

виїзний пленер «Карпатська палітра» та «Палітра святкового міста». В Українському домі  «Перемога» минулого року з ініціативи художника демонструвалася Перша дитяча художньо-мистецька галерея «Палітра», на якій експонувалися  кращі дитячі роботи, створені під час пленерів. Усі ці та інші мистецькі події стали поштовхом до створення творчої мистецької групи «Удін і компанія», яка об’єднала молодих, досвідчених художників Тернополя та усіх, закоханих у мистецтво.

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео