Ще одне бельгійське підприємство може запрацювати на Тернопільщині

Бельгійські інвестори шукають місце для будівництва заводу

Представники бельгійської компанії „Хіма Ен.Ві” ознайомлюються з можливостями областей України для реалізації свого інвестиційного проекту. Це будівництво заводу з виробництва м’яких меблів на 250 робочих місць.

Перспективи проекту у разі його функціонування на Тернопільщині обговорили під час зустрічі в облдержадміністрації 16 лютого. Про це повідомили в прес-службі ОДА.

Один з представників бельгійської компанії Френсіс Фонтейн розповів про специфіку роботи підприємства та потрібний рівень кваліфікації працівників.

Як зазначив Петро Химейчук, у центрі зайнятості забезпечують перекваліфікацію працівників.

- У нас діє два училища, де випускають шевців другої категорії, - продовжив він. – Витрати, пов’язані із додатковими навчаннями на фірмі, покриває наш фонд.

За 9 місяців 2015 року рівень безробіття області склав 11,4%. За словами Петра Химейчука, в регіоні є надлишок робочої сили, а 70% усіх безробітних – це жінки до 35 років.

В області уже мають досвід співпраці з бельгійськими інвесторами.

- На Тернопіллі працює 4 підприємства з бельгійським капіталом: ТОВ «ШРЕДЕР» (м. Тернопіль, виробництво електричного освітлювального устаткування); НОЛІМ ЛТД» (м. Тернопіль, діяльність посередників, що спеціалізуються в торгівлі іншими товарами); ТОВ «ЄВРОФАРМ» (м. Тернопіль, роздрібна торгівля фармацевтичними товарами в спеціалізованих магазинах); ТОВ «БМЦ» (оптова торгівля фармацевтичними товарами)», повідомила директор департаменту економіки ОДА Галина Воляник. - Станом на 1 жовтня 2015 року загальна сума прямих бельгійських інвестицій, що надійшли в економіку області, склала 2,8 млн дол. США.

Довідково:

Обсяги зовнішньоторговельного обороту товарами підприємств та організацій області з Бельгією за січень – листопад 2015 року склали
6,7 млн. дол. США, що становить 1,2 % від ЗТО області. При цьому, обсяги експорту становлять 4,8 млн. дол. США (1,6% експорту області), імпорту
 – 1,9 млн. дол. США (0,8% імпорту області).

Сальдо зовнішньої торгівлі позитивне +2,9 млн. дол. США. У січні – листопаді 2015 році з області до Бельгії експортувалися насіння і плоди олійних рослин (45,7% експорту до Бельгії), зернові культури (31,9%), одяг текстильний (11,5%), деревина і вироби з деревини (5,7%), меблі (2,6%), хутряна сировина (2,1%) та ін. Структуру імпорту склали наступні товари: полімерні матеріали, пластмаси (75,8% імпорту з Бельгії), бавовна (7,0%), хімічні штапельні волокна (4,9%), нитки синтетичні або штучні (2,9%), вата (2,0%), наземні транспортні засоби, крім залізничних (1,7%), різні готові вироби (1,2) та ін.

Катерина БОЙКО

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео