Тернопільщина остання після Донецька і Луганська за показниками економічного розвитку

Тернопільщина зайняла аж 23 позицію з 25 - ти можливих в рейтингу регіонів за соціально-економічним розвитком 2015 року за версією видання «Слово і Діло». Після нашої області залишились лише Луганщина та Донеччина. 

Абсолютним лідером цього рейтингу став Київ, який є найбільш розвинутим у соціально-економічній сфері. Другу сходинку посідає Дніпропетровська область, самодостатність якої зросла в порівнянні з 2014 роком на 33,2%, а третю – Київська. Її самодостатність збільшилася на 45%.

Також до п'ятірки найбільш розвинутих регіонів увійшли Харківщина та Вінниччина. Детальніше дивіться на інфографіці.

Детальну інфографіку можна переглянути ТУТ.

Під час оцінки рівня соціального та економічного добробуду враховували такі показники, як індекс виробництва промислової продукції  (в нас він становить -5,1), індекс виробництва сільськогосподарської продукції (в нас -4,2), індекс будівництва і будівельної продукції, а також індекси капітальних інвестицій та прямих іноземних інвестицій - показники останніх становлять в середньому 8. Додатнім є лише один показник - фінансова самодостатність (темп зростання доходжів місцевих бюджетів). 

Дивно споглядати на такі показники, якщо зважати на дані про наявні ресурси в регіоні. Для прикладу, за рейтингом, складеним Київським міжнародним інститутом соціології, як інвестиційно привабливий регіон ми знаходимось на 17 сходинці. Але за кількістю природних ресурсів наш регіон посідає, як на диво, 5 місце. А за доступністю трудових ресурсів - 2-ге. Також погано налагоджений діловий клімат, інфраструктура та інноваційний потенціал регіону.

Інформацію підготував Василь ТОМЧИШИН.

Вибір читачів за тиждень

Відео