Агро-новини 17 лютого

Новини аграрного сектору 

Прискорене зростання цін на м'ясо очікується у кінці 2016 р.

Зниження цін на м'ясо призведе до банкрутства невеликих виробників і скорочення виробництва, вважає головний економіст відділу стратегічного планування UniCreditBank Андрій Приходько, пише прес-служба РroCapitalGroup.

За його словами, виробникам тваринницької продукції доведеться орієнтуватися переважно на внутрішній ринок.

-Так багато ми явно не з'їмо. Затоварення роздробу має спровокувати зниження цін, яке, власне, спостерігається вже зараз. Зокрема, на занадто низькі закупівельні ціни скаржаться свинарі, — зазначив він.

Також додав, що низькі цінники недовго будуть радувати споживачів.

-Зниження розцінок призведе до банкрутства невеликих виробників і скорочення виробництва. А це викличе прискорене зростання цін ближче до кінця 2016 р., — сказав Андрій Приходько.

30% нелегальних працівників зайняті в агросекторі

Близько 30% працюючих «у тіні» українців зайняті в агросекторі, повідомив голова Державної служби праці Роман Чернега, пише «УНІАН».

За його словами, близько 30% працюючих у тіні українців, а це близько 900 тис. - 1,2 млн. осіб, зайняті в аграрному секторі при тому, що у загальному рахунку на 78 тис. сільгосппідприємствах України трудяться приблизно 2 млн. людей.

-У зв'язку з прийнятими у грудні змінами до Податкового кодексу, які практично на половину скоротили податки на фонд оплати праці, Держслужба праці проводить роботу з бізнесом по легалізації роботи найнятих працівників. За словами чиновника, це з одного боку збільшить надходження до держбюджету, а з іншого — дасть працівникам можливість отримувати належний їм соціальний захист.

Фінансування фермерів збільшиться

Мінагропроду у 2015 р. вдалося залучити на підтримку малого та середнього бізнесу, фермерства, створення кооперативів в Україні близько 10 млрд. грн., про це у своєму блозі «Обозревателю» написав міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

-Завдяки здійсненним командою Міністерства заходам ми спостерігаємо позитивну динаміку у розвитку фермерства, — зазначив він.

Доказом того є збільшення на початку 2016 р. кількості фермерських господарств на 500 у порівнянні з минулим роком. Наразі їх кількість становить майже 43800.

-Більше того, у 2016 р. ми плануємо залучити вдвічі більше коштів для підтримки малого та середнього бізнесу, індивідуальних господарств та кооперативів у агросекторі – до 20 млрд. грн. Це стане можливим завдяки угоді із Європейським Інвестиційним Банком щодо залучення 10 млрд. грн. кредитних коштів, — повідомив посадовець.

Угода має бути ратифікована Верховною Радою України.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео