Громадські активісти б'ють на сполох через прийняття небезпечного законопроекту

Громадські активісти закликають скасувати Закон про виключення кандидатів із виборчих списків через небезпеку маніпулювання та зміни змісту волевиявлення виборців.

Громадянська мережа ОПОРА закликає український парламент скасувати Закон про виключення кандидатів із виборчих списків через грубе порушення конституційного права громадян обирати і бути обраними та на підставі фактів порушення Регламенту Верховної Ради України під час його прийняття. У разі відмови парламенту — закликаємо Президента застосувати відповідне вето, повідомляє oporaua.org.

16 лютого Верховна Рада України прийняла Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку у багатомандатному окрузі)" (реєстр. № 3700) з порушенням Регламенту. Резонансний законопроект 3700 було внесено лідерами п’яти депутатських фракцій: "Блок Петра Порошенка "Солідарність", Народний фронт, Об’єднання"Самопоміч", ВО "Батьківщина", Радикальна партія Олега Ляшка. Протягом грудня 2015 — лютого 2016 року відбулося 25 відповідних голосувань. Таким чином, законопроект №3700 поставив своєрідний антирекорд за кількістю спроб включити його до порядку денного та результативно проголосувати.

Закон запроваджує можливість виключення кандидатів у народні депутати України з виборчих списків уже після оголошення результатів голосування на підставі рішення з’їзду політичної партії. У разі набуття чинності цим законом з’їзди партій зможуть змінювати черговість набуття мандатів кандидатів, включених до виборчих списків парламентських політичних сил. Водночас законодавець не визначив підстав для прийняття рішення з’їздом партії про виключення кандидата з виборчого списку після оголошення результатів голосування. Також Закон не містить процедур прийняття з’їздом партії відповідного рішення.

Під час голосування 16 лютого український парламент порушив Закон України "Про Регламент Верховної Ради України", коли проголосував за повернення до розгляду законопроекту № 3700 та прийняття його за основу та в цілому. "Провальне голосування за законопроект 16 лютого 2015 р. мало б призвести до визнання його відхиленим та неможливості його внесення на поточній та наступній за нею позачерговій сесіях парламенту", — йдеться в офіційній заяві Громадянської мережі ОПОРА. Окрім того, законопроект, отримавши гострі зауваження щодо його змісту частини депутатів, згідно з регламентними нормами мав піти на друге читання.

Закон про виключення кандидатів із виборчих списків поставив партійні інтереси вище за політичні права громадян. Оскільки можливість відкликання кандидатів зі списку після голосування порушує їх право бути обраними, а виборців, які голосували за весь список у цілому, – обирати своїх представників.

Законопроект № 3700 надає необмежені можливості  керівництву партії переглядати перелік уже де-факто обраних осіб після оголошення результатів голосування, що суперечить рекомендаціям та висновкам авторитетних міжнародних організацій, таких як Парламентська асамблея Ради Європи та Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія), щодо неприпустимості партійного диктату над обраними народними представниками.

"Перегляд виборчого списку після оголошення результатів голосування змінює зміст волевиявлення виборців", —застерігають в ОПОРІ.

Із правової точки зору, спроби застосувати положення проекту № 3700 до нинішнього парламенту є сумнівними. У цьому в Мережі вбачають поточну політичну мотивацію лідерів фракцій лобіювати відповідний законопроект та намагання підлаштувати законодавство під внутрішньопартійні виклики.

Таким чином,  проект № 3700, на думку ОПОРИ, був прийнятий із порушенням норм Регламенту, а його положення загрожують конституційним засадам виборчого процесу. Тому ОПОРА закликала Верховну Раду України скасувати цей Закон, а у разі відмови — Президента застосувати відповідне вето.

Надаємо список депутатів-мажоритарників від Тернопільської області, які максимально та постійно голосували за зазначений законопроект:
Пастух Тарас Тимофійович, Виборчий округ №163
Головко Михайло Йосифович, Виборчий округ №164, 
Юрик Тарас Зіновійович, Виборчий округ №165, 
Люшняк Микола Володимирович, Виборчий округ №166.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео