На Тернопільщині реєструють коклюш

На Тернопільщині у хворого лабораторно підтвердили кашлюк. Захворювання є інфекційним і викликає гострі напади кашлю та спазми. Медики зазначають, якщо діти чи дорослі кашляють більше семи днів, незалежно від того чи контактували з хворим на коклюш, повинні пройти обстеження у спеціалістів.

Передається кашлюк повітряно-крапельним шляхом. У хворого виділяються переважно великі краплі слизу, які він розповсюджує у межах 2-ох метрів навколо хворого. Джерелом інфекції є хвора людина і здоровий носій. Найбільша вірогідність зараження припадає на перші 2 тижні захворювання, хоча період зараження триває від 4-ох до 5-ти тижнів, повідомляє «Тернопіль».

«Кашлюк – це інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке викликається специфічними бактеріями Bordetella pertussis. Характеризується гострим катаром дихальних шляхів і нападами спазматичного кашлю. При легкій формі захворювання тривалість виділення збудника менша, ніж при тяжкому перебігу. Нетипово і легко інфекція перебігає у щеплених осіб, а також у дорослих, тому вони становлять особливу епідеміологічну небезпеку. Частіше хворіють діти дошкільного віку. Єдиним надійним засобом специфічної профілактики є вакцинація. Вакцинація в 70-80% попереджає захворювання або ж воно протікає в легкій формі», – зазначили в обласній Державній санітарно-епідеміологічній службі.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео