Тернопіль: два роки в очікуванні пам’ятника «Небесній сотні» (фото)

Герої, які загинули на Майдані під час Революції Гідності, охороняють майбутнє України на небесах уже два роки. Проте Тернопіль досі не може похвалитися тим, що відзначив «Небесну сотню» належно.

Нагадаємо, колишній Майдан мистецтв назвали площею Героїв Євромайдану у лютому 2014 року. Відразу йшлося про те, що там встановлять пам’ятник героям «Небесної сотні». Мер Тернополя Сергій Надал принагідно заявив, що до будівництва може долучитися кожен городянин, внісши свою пожертву.

Із виглядом пам’ятника Небесним Героям визначилися на річницю Євромайдану 21 листопада 2014 р. Серед п’яти представлених макетів обрали кращий, на думку членів конкурсної комісії (див. фото – прим.).

Тоді ж влада оголосила, що монумент «Небесній сотні» тернополяни зможуть побачити уже наступного року, тобто – у 2015-му. Наразі ж – триває реконструкція самого майдану, а єдиним пам’ятним знаком на честь Героїв залишається камінь, який самотужки встановили тернопільські активісти (див. фото – прим.).

Варто додати, що біля пам’ятника «Небесній сотні» у Тернополі присягу на вірність Україні мали складати військові і силовики, а також усі, кого призначили на державну службу. Але їм доведеться почекати, поки там вкладуть бруківку. За планом, на площі Героїв Євромайдану також повинні облаштувати відпочинкову зону, відремонтувати комунікації і дорогу, адже ту ділянку не ремонтували понад 30 років. На місці, де має постати монументальний пам’ятник Героям «Небесної сотні» поки що є лише забетоноване підвищення. А кінцеву дату завершення ремонту весь час переносять.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

КОМЕНТАР

Григорій Шергей, начальник управління культури Тернопільської обласної держадміністрації:

- Я бачив усі проекти пам’ятника «Небесній сотні», які висували на конкурс. Ну, вибрали такий. Можна, звичайно, говорити, що він не зовсім у своїх елементах прямо говорить, що це була «Небесна сотня», що це був Майдан, що це були шини і бруківка, що це був вогонь. Адже наша пам'ять нагадує саме такі символи. Проте мені видається, що мине час і ці елементи будуть відображені у поезії чи деінде. Фігури ангелів? Можливо, в цьому є сенс. Адже хлопці пішли у небеса і стали там ангелами-охоронцями нашої Незалежності. Вони нам звідти підказуватимуть, чи ми правильно чинимо. Зрештою, не такий важливий вигляд пам’ятного знаку, а те, чи до нього приходять люди.

Інше, на що я хотів би звернути увагу. Той пам’ятник, можливо, врятує саму місцину, де буде встановлений. Так, майдану Мистецтв уже не буде, адже колишні плани реалізувати не вдалося, кінотеатр навряд чи хтось відновить. Зате є поруч Школа мистецтв імені Ігоря Герети, краєзнавчий музей. Дасть Бог, колись добудується обласна бібліотека. І є надія, що далі площу забудовувати тими «монстрами» не будуть…
 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео