Тетяна Дігай: «Вашому поколінню випало жити погано, бо війна»

В тернопільській книгарні «Є» стартував проект «Протиотрута». Першою взяла участь в ньому тернопільська літераторка та літературний критик Тетяна Дігай.  Про критику, тенденції в сучасній тернопільській літературі  та чимало іншого   - від Тетяни Дігай.

У Тетяни Дігай немає філологічної освіти, але це не завадило викладачу музичного училища стати добре відомим в  Україні літературним критиком. З багаторічного досвіду і літературної практики пані Тетяна з впевненістю каже, що література Тернопільщини – на достатньому рівні.

– Більшу перспективу, ближчу до феномену я бачу в поезії. Все-таки українська, зокрема і тернопільська, поезія розквітла, – вважає Тетяна Дігай. – З прозою трохи гірше. Проза потребує інакших підходів.

На думку літераторки і критика, молоде покоління письменників, які творять в наш час, набагато розкутіше, ані попередні покоління. Якоюсь мірою цьому сприяють літературні угруповання. «Ваше покоління потребує спілкування із закодованими на ті самі коди, як вони самі. А саме спілкування – необхідний момент», – каже пані Тетяна.

Критик вважає, що на розвиток молодої літератури надзвичай сильно впливають не лише особисті переживання та різні періоди в житті, але й оточення та епоха: «Вашому поколінню випало жити погано, бо війна. Ви того не чекали. На ваше покоління випав Майдан, кров, а тепер війна. Це трагічний досвід і ця трагічність у вас є», – підкреслила пані Тетяна.

Довідково.

Тетяна Дігай — український педагог, музикант, літератор, літературний критик. Членкиння літературного об'єднання при ТОО НСПУ (від 1990), НСЖУ (2008), НСПУ (2009). Переможниця конкурсу читацьких рецензій конкурсу «Книжка року Бі-Бі-Сі-2007».

Соломія ШАЛАЙ

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео