Творчі колективи Тернопілля покажуть себе на Донбасі

Тернопільські музичні і театральні колективи, митці різних жанрів візьмуть участь у Загальноукраїнському проекті культурної інтеграції «Український Донбас».

Про це «Терену» розповів начальник управління культури Тернопільської обласної держадміністрації Григорій Шергей.

«Таку дружбу варто продовжувати»

- Час від часу Міністерство культури, яке ми весь час критикуємо, робить хороші речі, - каже він. – вважати таким можна і проект «Український Донбас». Відтак наші митці, заклади культури «закріпили» за Мар’їнським районом Донецької області і Сватівським районом Луганщини. Власне, ми самі обрали ці райони для проведення культурного обміну.

До слова, працівники культури від самого початку подій на сході України допомагали бійцям і біженцям чим могли. Дехто, за словами пана Шергея, давав благодійні концерти, аби зібрати кошти, одяг, інші речі для потреб АТО. Окрім того, на передову надсилали сувеніри, виготовлені руками дітей, малюнки, створені вихованцями художніх гуртків. Але тепер стосунки у галузі культури між нашими регіонами перейдуть на новий рівень. 

- Музичні колективи із Мар’їнського і Сватівського районів торік приїздили у Тернопіль на Всеукраїнський фестиваль етнографії і фольклору, що проходив на «Співочому полі», - пригадує чоловік. – На початках вони поводилися у нас досить обережно, але потім зробили велику рекламу Тернопільській області. Тож ми вирішили, що таку дружбу варто продовжувати.  

Планують чотири великих виїзди

Під час проекту «Український Донбас» митці з Тернопілля поїдуть із виступами на схід, а тамтешні колективи зможуть відвідати наш край.

- Спочатку я поставився із обережністю до такої ініціативи, бо ми чуємо, що йдуть бої, там стріляють, - додає Григорій Шергей. – Але мої побоювання були марними. Сьогодні уже є черга із охочих поїхати на Донбас. Перший виїзд відбудеться на Шевченківські дні. Поїдемо ми на схід з нагоди Дня Матері, Дня Конституції, а також – на День Незалежності.

У планах також – візит напередодні Дня захисника України. Чи не вперше на сході звучатиме повстанська пісня, адже 14 жовтня традиційно святкується як день УПА.

- Чотири великих виїзди відбудуться точно. Але ми вже стикнулися із проблемою, як розподілити охочих, адже філармонія відгукнулася, драматичний театр теж хоче їхати, - продовжує начальник управління культури. – Мріють про мандрівку і самодіяльні фольклорні колективи з усіх районів. Тому врешті склад артистів залежатиме лише від наших фінансових можливостей.

В управлінні культури дуже сподіваються, що наші артисти – професійні і самодіяльні не лише піднімуть настрій жителям сходу, а й допоможуть їм хоч на короткий час забути те, що вони пережили під час активних воєнних дій. Адже обидва містечка досі не «залікували» усіх ран, завданих війною (див. фото – прим.).

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел

Довідка. Загальноукраїнський проект культурної інтеграції «Український Донбас» започаткували наказом Міністерства культури України від 30.12.2015 р. за №1126. Цей проект покликаний шляхом запровадження міжрегіонального культурного партнерства створити умови для повноцінної інтеграції Донецької і Луганської областей в єдиний культурно-мистецький простір України. Реалізація проекту передбачає проведення протягом року у містах і селищах Донбасу мистецьких, музейних, бібліотечних та інших культурно-мистецьких заходів за участі творчих колективів із різних регіонів України. Наказом визначили систему міжрегіональної партнерської взаємодії між окремими областями, конкретними районами і містами Донецької та Луганської областей. 

Вибір читачів за тиждень

Відео