В Тернополі найбільше купують книги Люко Дашвар, Василя Шкляра та Мирослава Дочинця

Сьогодні свій 5 «день народження» святкує одна з найпопулярніших тернопільських книгарень – «Є», що на вулиці Валовій в центрі Тернополя. 5 років цікавих презентацій, зустрічей з авторами, найсвіжіших літературних новинок і завжди усміхнені консультанти – все для того, аби читали і дорослі, і малі.

Книгарня в історичному центрі міста приваблює відвідувачів не лише асортиментом книг, але й цінами. Тернополянин Сашко розповідає, що вже декілька років постійно купує тут книги. «Заглядаю і в інші книжкові магазини, тут в мене є картка знижок і переважно скупляюся тут. Хоча є книги, які я бачив і за меншими цінами, але різниця була буквально в декілька гривень, тому то не є проблемою. Більшість книжок  і для себе, і в подарунок купую в «Є», бо то вже традиція, –  каже 23-річний Сашко. – Найбільше люблю, коли автори приїжджають з презентаціями своїх книг, бо цікаво дізнатися яким автор є в житті, в живій розмові».

Консультант книгарні «Є» Олег працює тут вже 5 років. Він каже, що в книгарню приходять люди різного віку і статі, але здебільшого це жінки. «Приходять люди і середнього віку, і багато молоді. Чомусь старші люди думають, що молодь не читає, але це не так, – ділиться спостереженнями Олег. – За останній рік набуло популярності читати українською, тому такі книги частіше купують і видають. Якщо раніше світові бестселери перекладали на російську і продавали тут російською, то зараз перекладають одразу українського мовою». За словами консультанта, на російськомовну книжку значно впав попит під впливом останніх подій: тепер їх майже не купують і значно менше завозять.

За 5 років діяльності «Є» в Тернополі відвідувачі найчастіше купували книжки Люко Дашвар, Мирослава Дочинця, Василя Шкляра. За словами консультантів книгарні, саме книги цих авторів завжди «світяться» в топ-20. «Коли виходить нова книжка Сергія Жадана чи Юрія Винничука, то вони теж майже завжди потрапляють в список найпопулярніших в нашій книгарні», – розповів працівник магазину Олег.

Не залежуються на полицях і дитячі книги. Найчастіше батьки  стараються підібрати дитині таку книгу, аби відволікти від комп’ютерних ігор.

 Саме сьогодні, 19 лютого, книгарня «Є» запрошує тернополян на святкування «дня народження». Обіцяють розповісти відвідувачам про цікавинки їхньої роботи за 5 років, а також проведуть читацьку вікторину, де учасники зможуть виграти призи від книгарні.

Соломія ШАЛАЙ

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео