Сергій Надал розповів про діючий бюджетний кодекс (відео)

Процес децентралізації активно впроваджується, але наразі залишається чимало запитань стосовно дійочого бюджетного кодексу і того, скільки ж насправді зможуть отримувати місцеві громади до власного бюджету, а скільки буде необхідно віддавати до центральної казни. 

"ТЕРЕН" поспілкувався на цю тему з головою комітету Асоціації міст України з питань бюджетної політики Сергієм Надалом. 

Міський голова Тернополя вважає, що потрібно продовжити фінансову децентралізацію, аби закріпити за всіма населеними пунктами фіксовану ставку того, що залишатиметься місцевому бюджету на рівні громади. Вже зараз в окремих політиків є бажання забрати частину акцизного збору до центрального бюджету, адже насправді загалом це серйозні надходження, які допомагають справитись з державними прорблемами. На даний момент голови міст вважають за необхідне додати до надходжень в міські бюджети такий платіж, як частина податку на прибуток, адже в такому випадку це буде стимулом для влади міста працювати з інвесторами та робити так, аби підприємства були більш прибутковими, а частина цього податку залишалася в міському бюджеті.

- Було б цілком вірно, якби на місці можна було корегувати податкові пільги для бізнесу. Таким чином набагато простіше буде залучати інвесторів, адже ставки оподаткування є фіксованими і таких речей не можна змінювати. Такі пропозиції ми вже подаємо до ВРУ, але питання: наскільки швидко нас почують, - каже Сергій Надал.

Невідомо також, які видатки має нести держава, а за які видатки відповідатимуть муніципалітети. За словами нашого співрозмовника, уряд Яценюка зараз робить ті ж помилки, що робив уряд Азарова - як тільки є якась проблема, її вирішення перекидається на плечі місцевого самоврядування. Вже не перший рік існує факт, коли кошти, що мали б бути використані на розвиток міста, віддають на зарплати вчителям чи лікарям. Минулого року, наприклад, ця сума становила 40 млн. грн., при тому, що аналогічна сума була витрачена на ремонт усіх дворів.

АМУ хоче домогтись, аби надані повноваження чітко регламентувались і було розуміння, скільки місцева громада має навантаження, а скільки доходу. 

Автор Василь ТОМЧИШИН

Вибір читачів за тиждень

Відео