Агро-новини 23 лютого

Новини аграрного сектору.

Аграрії ризикують залишитись без мінеральних добрив

Українські аграрії нарікають на відсутність коштів на мінеральні добрива.

- Цього року ціни на мінеральні добрива знизились на 40%, що має позитивно вплинути на вартість посівної, - зазначає президент АФЗУ Іван Томич.

Натомість, українські аграрії впевнені, що навіть така тенденція призведе до зниження їх фінансового стану. Тому громадські та професійні організації звернулись до Арсенія Яценюка з проханням сприяти вирішенню проблеми щодо стабілізації ситуації на ринку мінеральних добрив, а також забезпечити ними сільгосптоваровиробників.

Поки що ж, деякі фермерські господарства ризикують взагалі залишитись без добрив і засівати непідготовлені землі.

- Закупили насіння кукурудзи, соняшника, селітру (аби підживити раніше посіяну пшеницю). Також відбулись закупівлі пального. Необхідно придбати ще й фосфорні та азотні добрива. Але на це грошей наразі немає, — говорить голова ФГ «Перспектива», що на Дніпропетровщині, Андрій Гавриленко.

Рівень корупції в аграрній галузі зменшився — Івченко

Чимало кримінальних схем, що стосувались агросектору втратили актуальність.

- За останній рік аграрна сфера стала менш корумпованою. Зменшенню корупційних ризиків сприяла дерегуляція, конкурсні відбори керівників ДП та курс на приватизацію. Це – наслідок спільних дій парламентського аграрного комітету й Мінагропроду, -  про це заявив член Комітету Верховної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, член депутатської фракції політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Вадим Івченко.

- Не все добре сьогодні в аграрному секторі, фундамент проблем не змінився: розбита інфраструктура сіл, монокультура тощо. Проте позитивні тенденції все ж простежуються. За останній рік аграрна сфера стала менш корумпованою, - сказав Вадим Івченко.

За його словами, насамперед, ідеться про заходи з дерегуляції аграрного сектору, які стали можливими завдяки ухваленим законам.

- Законодавчі норми, які відмінили різні дозвільні документи або відчутно спростили процедури для бізнесу. Також зменшує корупційну складову у держсекторі і запроваджений профільним міністерством механізм конкурсного відбору директорів держкомпаній, а кадрове оновлення і самого відомства сприяло боротьбі з непрозорими схемами, - наголошує депутат.

Гречка подорожчала втричі

У Мінагропроді заявили, що у підвищенні цін на гречку винні приватні підприємці.

Ціна на гречку зросла майже у три рази, пише Reply.ua.

Виробник «порадував» українців несподівано — ще кілька днів тому крупу можна було купити за 25 грн., сьогодні на прилавках магазинів вже інші цінники — 50-60 грн./кг. Деякі супермаркети наважилися виставити ціну у 70 грн.

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України заявили, що винуваті саме приватні підприємці. Багато з них вирішили підзаробити таким способом, і інші бізнесмени їх «підтримали».

Різке підвищення цін на гречку відбувається в Україні не вперше, і громадяни прекрасно пам'ятають час, коли гречка зникала з прилавків магазинів, а потім знову з'являлася за новою ціною.

Експерти пояснили, що економічних підстав для підвищення вартості гречки не було, і, судячи з усього, це підприємці «качають свої права».

- З огляду на знецінення гривні на 12% з початку року, можна було припустити, що крупа подорожчає приблизно на 10%. Але не на 100%, і, тим більше, не на 200%, - заявляють експерти.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео