«Алло, ваш син в поліції» - саме такі слова почула у слухавці жителька райцентру Бережани

На стаціонарний телефон до 54-річної жінки зателефонував невідомий чоловік, який, представившись працівником поліції, повідомив, що її син затриманий і на даний час знаходиться у відділенні за нанесення тілесних ушкоджень.

Щоб вирішити питання про непритягненняродича до кримінальної відповідальності, невідомий запропонував переляканій жінці сплатити 13 000 гривень та назвав номер картки.

Перелякана жінка спробувала  було набрати номер сина який проживає в Рівне, та той не відповідав. Тоді вона кинулася до банкомату переказувати готівку. Жінка сплатила шахраю лише дві тисячі гривень. Отримати усю суму аферистам завадив дзвінок від буцімто затриманого родича. Син повідомив мамі, що з ним усе гаразд.

Про шахрайство жінка повідомила правоохоронцям. Зловмисника розшукують.

Працівники поліції вкотре застерігають мешканців області бути обачними та не довіряти незнайомцям. Людям, які опинилися в такій ситуації, поліція наполегливо радить дотримуватися наступних рекомендацій:

1. НЕ піддавайтеся паніці. Саме на поспішні, необдумані дії і розраховують шахраї, їх мета - не дати жертві отямитися.

2. Додзвонитися родичу, який потрапив у біду. Перш ніж передавати гроші спробуйте будь-яким чином зв'язатися з родичами, про яких йде мова. НЕ панікуйте, якщо з ним немає зв'язку, іноді шахраї тимчасово перекривають сигнали мобільного зв'язку.

3. Перевірте достовірність. У телефонній трубці ви можете почути голос людини, дійсно схожий на голос вашого родича, але це може бути обман. Запитайте того, хто вам зателефонував, про щось особисте, наприклад: дівоче прізвище матері, місце розташування дачі і т.д.

4. Тягніть час. Повідомте, що ви займаєтеся активним пошуком коштів, їдете до своїх знайомих, щоб їх позичити. Це дасть вам більше часу, щоб зв'язатися з родичем і з'ясувати обставини.

5. Негайно зверніться до поліції! Зателефонуйте до найближчого відділення поліції за тел. 102 і повідомте про те, що трапилося.

6. Найголовніше: в жодному разі не передавайте власні гроші незнайомим ЛЮДЯМ!

Сектор комунікації Головного управління Національної поліції в Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео