Об’єднані громади не потребують спеціальної урядової методики для отримання субвенції на розвиток інфраструктури

Для отримання в 2016 році субвенції з державного бюджету об’єднані територіальні громади повинні мати план соціально-економічного розвитку – документ, який громади розробляли і раніше.

Отже спеціальних методичних рекомендацій від Уряду для отримання субвенції громади не потребують.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода.

Він нагадав, що у статті 10 Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» зазначено: «Держава здійснює фінансову підтримку добровільного об’єднання територіальних громад шляхом надання коштів у вигляді субвенцій на формування відповідної інфраструктури згідно з планом соціально-економічного розвитку».

«Цей план - звичний для громад документ, який вони і до цього розробляли щороку. Отже спеціальної урядової методики для його розробки не потрібно. Єдине, що ми запропонуємо – це загальний шаблон подання документів та необхідних додатків для спрощення їх обробки. Це прискорить процес виділення коштів громадам», - зазначив В’ячеслав Негода і запевнив, що Міністерство не має наміру завантажувати об’єднані громади зайвими методиками та документами. «Маємо максимально спростити і прискорити процес отримання громадами коштів, за рахунок яких вони зможуть вже цього року значно підвищити якість надання послуг населенню», - сказав Перший заступник Міністра.

В’ячеслав Негода також повідомив, що проект розробленої Мінрегіоном Постанови Кабінету Міністрів про порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам наформування інфраструктури об'єднаних територіальних громад вже оприлюднено на офіційному сайті Міністерства.

Розгляд Постанови на засіданні Уряду планується найближчим часом.

Нагадаємо, раніше В’ячеслав Негода зазначав, що державна субвенція на розвиток інфраструктури об’єднаних громад перш за все має посилити їхню економічну спроможність.

Довідка

У 2016 році з Державного бюджету об’єднаним територіальним громадам на розвиток інфраструктури передбачено субвенцію у розмірі 1 млрд. грн.

Кошти субвенції розподілятимуться між 159 об’єднаними громадами за чіткою формулою, в залежності від кількості сільського населення і площі громади. Це від 960 тис. грн. для найменшої об’єднаної громади до 23 млн. грн. - для найбільшої.

Вибір читачів за тиждень

Відео