Справа Каплуна може розвалитися – постраждалі відмовляються свідчити

Розслідування справи, порушеної проти колишнього директора професійно-технічного училища Ресторанного сервісу і торгівлі Андрія Каплуна, триває. Втім, чи завершиться усе позитивно для ображених учнів – наразі невідомо.

Нагадаємо, про кризу, що виникла у тернопільському навчальному закладі, «Терен» докладно писав ТУТ. Тоді й стало відомо, що Андрій Каплун, за наказом Міносвіти,  позбувся лише керівної посади, зате викладати в учнів, над якими знущався і яких змушував безоплатно працювати на себе, може і надалі.

«Люди хочуть добитися справедливості, але чужими руками»

- Батьки учнів не йдуть на співпрацю зі слідством, тому слідчим дуже важко, - каже заступник т. в. о. начальника Головного управління Національної поліції в області Казимир Попіль. – Не всі хочуть давати покази, бо деякі батьки не вважають дії директора злочином. Мовляв, так він тримав дисципліну у закладі.

Двоє працівників поліції щодня опитують учнів і працівників навчального закладу. Цей процес йде складно ще й тому, що неповнолітні повинні давати свідчення лише за присутності батьків чи інших дорослих родичів. А навчають в училищі діти з усієї області.

- Ми отримали докази корупційних діянь. Завдяки цьому директор позбувся посади, - додає правоохоронець. – Колектив наразі очолила пані Чорна. Окрім того, ми виявили ще одне серйозне зловживання. Ці факти наші працівники перевіряють.

Притягнути директора до відповідальності можна за те, що він змушував працювати на присадибних ділянках і у закладі громадського харчування дітей, яким не виповнилося 15 років. Проте із 30-ти учнів погодилися підтвердити свої свідчення лише троє.

- Нас дуже стримує ситуація з дітьми, - додає Казимир Попіль. – Як тільки нам вдасться цю справу зрушити з мертвої точки, рішення буде прийняте швидко. Але відсторонити Каплуна від роботи наразі неможливо.

Головний поліцейський області Олександр Богомол висловив стурбованість щодо появи чуток про залякування учнів та інших батьків. Проте підтвердив – без їхньої допомоги слідству справа таки може розвалитися.

- У нас часто люди хочуть добитися справедливості, але чужими руками, - нарікає він. – Має бути активна позиція батьків, тоді буде результат.

«Людина, яка є підозрюваною у злочинах, чинить тиск на свідків»

Про погрози, які надходять на адресу батьків учнів училища, нещодавно повідомила громадська активістка Наталія Литвин. При цьому тернополянка стверджувала, що і сама отримувала погрози за те, що «роздула конфлікт». Сталося це після того, як в училищі Ресторанного сервісу і торгівлі провели батьківські збори. Скликав їх не хто інший, як екс-директор Андрій Каплун. Він зібрав батьків третьокурсників – найактивніших дітей, які найбільше розповідали журналістам і допомагали слідству.

Цитуємо допис Наталія Литвин у соціальній мережі «Фейсбук»: «…Влаштував спектакль зі сльозами і жалісливими репліками. Мовляв, любить дітей, не хотів зробити нічого поганого і старається тільки для них. А потім, що найцікавіше, всунув батькам листок, на якому сказав підписатися за те, щоб повернути його на посаду директора. Бо він, бачите, усе зрозумів. Батьки мовчки поспостерігали за крокодилячими сльозами, вислухали сповідь і каяття екс-директора, покивали головами і всі, як один, поставили свої підписи. Після цього почалося ще цікавіше. Запевнений кимось, що ті підписи дозволять йому повернутися на омріяну і дуже вигідну посаду, Каплун А.В. прямим текстом заявив, що не дасть спокійно довчитися учням, які свідчили проти нього!!! Знову погрози? Знову тиск на слідство?

Не здивуємось, якщо частина дітей з переляку захоче відмовитися від своїх свідчень (за якими, до речі, директору загрожувало порушення одразу декількох статей).

І як це все назвати? Людина, яка є підозрюваною у злочинах, чинить тиск на свідків і потерпілих, змушуючи батьків і дітей давати неправдиві свідчення!!! І вже неодноразово, будучи на лікарняному, ходить коридорами училища, скликає збори та проводить бесіди з учнями і вчителями. А хто спам’ятав пана Каплуна, порадивши йому зібрати підписи?

…Ще ж пару днів тому екс-директор бив себе в груди і кричав, що його методи істинно-правильні і законні. А тепер привселюдно вимолює прощення, аби втриматися на своєму насидженому місці. Очевидно, ніяк не може змиритися Андрій Володимирович, що у сауну в гуртожитку почнуть ходити прості учні, а не його «колєги»… Що горілку «Каплунівку» витіснить інший бренд, а миючі засоби та господарський інвентар доведеться купувати самому, а не за вилучені в учнів стипендії. Між іншим, незабаром у вікна постукає весна і почнуться польові роботи. А хто ж іще, як не діти, працюватиме на його городі? Все цілком логічно – треба повертатися.

Та невже у нашій державі є механізм поновлення людини пенсійного віку на займану посаду, з якої його зі скандалом звільнили через непедагогічні методи виховання? Відповідь проста – в нашій країні можливо ВСЕ!»

До речі, втягнуті у конфлікт діти у соціальних мережах і через СМС уподовж кількох днів повідомляли один одному і активістам про погрози, які отримали вони та їхні батьки особисто від Андрія Каплуна (див. фото – прим.). В обласній поліції зацікавилися цими дописами. Запевнили, що перевірять інформацію. І водночас, ще раз закликали всіх, ображених екс-директором училища, до співпраці зі слідством. Інакше, цю справу дійсно не вдасться довести до логічного завершення.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео