У Тернополі лікарі врятували американку

Американка Рені Л. Карпентер на все життя могла б залишитись прикутою до інвалідного візка, якби не тернопільські медики.

На жаль, забезпечити необхідне лікування іноземці не могла жодна вітчизняна клініка і лише лікарні ортопедо-травматологічного відділення університетської лікарні знайшли спосіб допомогти жінці. Днями щасливу пацієнтку виписали з лікувального закладу і вона на власних ногах змогла повернутися додому. Американці Рені Л. Карпентер 64 роки. Кілька місяців тому жінка приїхала в Україну, щоб провідати своїх друзів. Однак відпустку місіс Рені зіпсував нещасний випадок, - пише "Номер один".

- Одного дня ми з друзями збиралися на обід. Прогулюючись містом, я оступилася і впала. Спробувала підвестися, але відчула сильний біль. Мої друзі викликали швидку допомогу. Медики оглянули і сказали, що справи погані, - розповідає Рені Л. Карпентер. – У мене був больовий шок і лікарі завезли мене в лікарню. Там провели повне обстеження і сказали, що нічим не можуть допомогти. Тоді ми звернулися і запитом у інші клініки. Відкликалися медики з Тернополя і я прийняла рішення переїжджати зі Львова сюди.

Жінка не могла повернутися додому, тому що транспортування їй протипоказано. Будь-яке переміщення спричиняло загрозу для життя. Зважаючи, що переліт у Сполучені Штати триває більше доби, жінка могла просто не витримати навантаження. Тому уся надія була лише на тернопільських лікарів.

Як з’ясувалося згодом, у американки діагностували складну травму тазу. Вертлюгова западина буквально подробилася на маленькі часточки, які медикам довелося складати один до одного, наче пазл. Такі операції вважаються одними з найскладніших у галузі ортопедії, тому їх виконують лише у кількох клініках країни.

- На базі ортопедичного відділення функціонує Центр травм таза та вертлюгової западини. Більшість наших лікарів пройшли навчання за кордоном, - розповідає завідувач відділення Сергій Гаріян. – Львівська клініка зробила запит на різні лікувальні заклади України і з-поміж ряду інших лікарень вибрали нашу.

Окрім кваліфікації медиків, іншим вирішальним фактором для жінки стали умови перебування у клініці. Попри те, що у Центрі травм таза протягом року проводять безліч операцій на ці ділянці скелета, навіть тернопільські медики називають випадок американки нетиповим.

- Ситуація була ускладнена тим, що жінка має ряд супутніх захворювань, зокрема, порушення обміну речовин в організмі. В результаті, кістки втратили свою міцність. При звичайному падінні з висоти власного росту такі травми бувають вкрай рідко. Вони, як правило, виникають в наслідок дорожньо-транспортних пригод. Але тут особливий випадок, - каже Сергій Гаріян.

Як правило, такі операції тривають від 4 до 13 год. Рені Л. Карпентер, можна сказати, пощастило, адже на операційному столі вона пробула близько шести годин. Врешті, результат виявився відмінним. Уже на наступний день після операції жінка стала на ноги. Подальшим її відновленням займалися лікуючий лікар Віктор Пилипчук та Тарас Волошин. Що цікаво, зараз пацієнтка не потребує реабілітації. Усю необхідну допомогу вона отримала під час двотижневого перебування у лікарні, тому може повертатися до звичного для неї життя. В ортопедичному відділенні жінка пробула не так довго, однак швидко поладнала з усіма лікарями. М. Рені каже, що колектив тут веселий, привітний і надзвичайно професійний. Сама ж жінка теж ніколи не втрачала оптимізму. Залишившись у Тернополі зовсім сама, вона не переставала жартувати та посміхатися.

Якби пацієнтку не прооперували своєчасно, вона на все життя могла залишитись прикутою до інвалідного візка. Та завдяки тернопільським медикам нещасний випадок, який трапився в Україні залишиться для неї лише неприємним спогадом.

Вибір читачів за тиждень

Відео