Галина Панчук: «Мова - це не просто набір букв і правил»

До Дня рідної мови дискусію щодо тенденцій та змін української мови провели в Книгарні “Є” в середу, 24 лютого.

Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Воно було запроваджено в листопаді 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Особливо гостро мовне питання в останні роки постало в Україні.

- Неологізми, діалектизми, суржик та навіть ненормативна лексика - все це має невід’ємне місце в нашій мові, - каже мовознавець Галина Панчук. - Як казала моя бабуся, знати потрібно все, а робити не обов’язково. Не дарма радянська влада боролася з українською мовою. Колись за літеру «ґ» навіть розстрілювали, а отже ті? хто це робили знали, що мова - це не просто набір букв і правил. Відчувати яке слово і як його вжити повинне підказати серце, а заборони тут недоречні.

 Щодо англіцизмів мовознавець зазначає, що обов’язково потрібно шукати відповідники в рідній мові, навіть якщо їх не існує - хто знає, можливо це приживеться. Кажуть, що Тарас Шевченко створив слово «високочолий», Леся Українка «промінь», Олена Пчілка «переможець», «променистий» та інші. 

Вибір читачів за тиждень

Відео