Агро-новини 25 лютого

Новини аграрного сектору

Аграрії все частіше використовують насіння української селекції

Тенденція щодо впровадження селекційних посівів кукурудзи в останні роки набрала обертів, зазначив, під час виставки «Зернові технології» керівник відділу добрив і мікродобрив ТОВ «Імперія-Агро» Віталій Орел.

— Ми зорієнтовані на всі сегменти аграрного ринку. Найбільшу частину яких займають фермерські господарства (до 10 тис га), але не залишаються без уваги і одноосібники, які завжди можуть отримати безкоштовну консультацію за телефонами, вказаними на нашому сайті, —  характеризує Віталій клієнтський сегмент компанії «Імперія-Агро»

Україна збільшила врожайність зернових у півтора рази — експерт

Україна може наростити обсяги виробництва зернових до 100 млн. т.

"Україна повинна прагнути стати не аграрною наддержавою, а країною з високорозвиненим конкурентним аграрним сектором", - заявив в ефірі радіостанції «Голос Столиці» радник міністра аграрної політики та продовольства України Олександр Ярославський.

 — Справа у тому, що якщо порівнювати Україну з країнами ЄС, то тут чітко можна простежити пару цифр. У Німеччині врожайність становить 7,3 т/га, у Франції 7,1 т/га. В Україні у 2015 р. цей показник становив 4,3 т/га. І за останніх 5 років, з 2010, Україна збільшила врожайність у півтора рази, — повідомив він.

За його словами, європейські країни за цей же період збільшили врожайність всього на 5%.

 — З іншого боку, на сьогодні Україна на 100% забезпечила свій внутрішній ринок, і тепер ми працюємо на зовнішні, — додав він.

Аграрії стали вносити втричі менше добрив — експерт

 — Обсяг внесення органічних добрив сільськогосподарськими підприємствами скорочується,  - повідомив директор Інституту економічних і суспільних досліджень імені Олександра Поля Володимир Панченко, пише «Економіст».

 — За останні двадцять років у вітчизняному аграрному секторі закріпилися численні структурні дисбаланси, які мають негативний вплив на розвиток не лише переробного сегменту АПК, а й на навколишнє середовище та соціально-економічний розвиток сільських територій. Тому й не дивно, що у 2014 р. обсяг внесення органічних добрив сільськогосподарськими підприємствами становив 9,9 млн. т, що у 25 разів менше відповідного показника 1990 р. та у 2,8 рази показника 2000 р., - сказав Володимир Панченко. Скорочення внесення органічних добрив при збільшенні виробництва рослинницької продукції надзвичайно негативно впливає на стан довкілля внаслідок надмірної хімізації.

Взагалі визначення аграрного сектору як основного пріоритету розвитку української економіки при наявності значного кадрового потенціалу для розвитку високотехнологічних виробництв є свідченням вітчизняного прояву «Голландської хвороби», що відтягне перехід України до п’ятого і шостого технологічного укладу на невідомо яку перспективу.

Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео