Експерти запідозрили: на Дністрі хочуть «розпиляти» 100 мільйонів (фото)

Тема зведення каскаду гідроелектростанцій (ГЕС) на Дністрі не дає спокою експертам і громадським активістам та «обростає» новими подробицями.

Так, в обласній раді на засіданні тимчасової контрольної комісії, яка мусить розібратися у доцільності планів компанії «Укргідроенерго», пристрасті вихлюпувалися через край. Місцеві експерти, які знають специфіку Дністра, вивчали його особливості, - категорично проти ініціативи із побудовою ГЕС. Але схоже, комусь дуже хочеться "розпиляти", як мінімум 100 млн грн на розробці проекту, який ніхто не дозволить втілити. Ціна ж усього питання – 1 млрд 100 мільйонів євро, які хочуть взяти у кредит в іноземних банках. Причому по 5 млн євро прямих інвестицій начебто мають отримати три сусідні області - Чернівці, Івано-Франківськ і Тернопіль. Окупність проекту – 10 років.

Нагадаємо, «Терен» постійно стежив за розвитком подій навколо ідеї ДП «Укргідроенерго». Попередні публікації можна прочитати ТУТ і ТУТ

Борис Гора готовий був навіть битися

У роботі комісії облради 24 лютого взяли участь 5 депутатів: Роман Нитка – голова комісії, Василь Бабала, Петро Васько, Орест Винницький і Андрій Цибульський. На відкрите засідання також прийшли представники інших фракцій: Олег Сиротюк, Олександр Башта, Віталій Фидрин, Лариса Римар, Любомир Крупа.

Експертів і громадських активістів було набагато більше. Серед них - голова громадської ради, професор Степан Вадзюк, члени громадської організації «ЕКОАЛЬЯНС» професор Любомир Царик і Олександр Філь, президент обласної федерації туризму Валерій Старічков, голова турклубу «Файні мандри» Роман Задорожний, голова ГО «Зелений простір» Андрій Мартишко та чимало інших.

Їхніми опонентами були керівник робіт на Верхньодністровському каскаді ГЕС ТОВ «Гідротехпроект» (Харків) Ігор Смащук і начальник відділу ПАТ «Укргірроенерго» Владислав Шайгородський. Обом було невесело. Адже більшість у залі сприймала їх як ворогів, а відомий турист і краєзнавець Борис Гора готовий був навіть битися.

- Не робіть нам війну тут, на Тернопільщині, їдьте у свій Харків вже! – гукав він.

«Тут – єдиний інтерес: бізнес і гроші»

Під час дискусії з’ясувалося кілька цікавих деталей. По-перше, компанія «Укргідроенерго» представила проект будівництва на територіях Тернопільської, Івано-Франківської і Чернівецької областей низки гідроелектростанцій на Дністрі у вересні 2015 року. Йшлося про 5 руслових низьконапірних і одну дериваційну ГЕС (докладно читайте ТУТприм.). Причому їх начебто планували зводити після узгодження із місцевими громадами, як цього вимагає закон і міжнародні угоди.

- Пріоритетом при спорудженні станцій стане мінімізація шкоди навколишньому середовищу, - переконував присутніх Ігор Смащук. – Такі станції не будуть сприяти цвітінню води і замулюванню річки. Фактично, ГЕС лише чотири години на добу вироблятимуть енергію, а решту часу буде йти промивка русла.

По-друге, за словами гостя із Харкова, протокол на розробку проекту каскаду ГЕС підписали у трьох ОДА - Чернівці, Івано-Франківськ, Тернопіль. По-третє, будувати у межах Національного парку - дійсно не можна, визнає Ігор Смащук. На це, мовляв, має бути особистий дозвіл Президента України.

- Ще на самому початку розмов про будівництво ГЕС на Дністрі депутатам потрібно було накласти вето на розробку проектних робіт. Адже будівництво знищить окрасу Тернопільщини – національно-природний парк «Дністровський каньйон», - вважає депутат облради, директор школи із Заліщиків Орест Винницький. – Треба з гралями ставати і не пускати їх! Тут – єдиний інтерес: бізнес і гроші.

Проте голова комісії Роман Нитка нагадав слова Ігоря Смащука: позиція облради у цьому питанні не відіграє головну роль. Адже усе залежить лише від позиції громади, яка проживає на прилеглій території. Саме тому, мовляв, треба йти до людей, розповідати їм про всі небезпеки (також про це читайте ТУТприм.).

- Тут потрібен мінімум емоцій, - каже Любомир Крупа. – Наш мораторій не має значення для громад. Це вони мають вирішувати. Не треба спішити, треба зробити мудро, щоб ми не стали полігоном для експериментів.

У США витрачають шалені суми, аби знести ГЕС

Громадські активісти і експерти були більш категоричні. Будівництво ГЕС на річці, на їхню думку, призведе до погіршення стану навколишнього природного середовища, а також зменшить туристичну привабливість Дністра. Зокрема, у попередніх висновках, зроблених Інститутом екології Карпат НАН України йдеться (цитуємо): «Проект будівництва ГЕС на Дністрі не вирішує завдань пошуку додаткових джерел енергії. Екологічні збитки від будівництва не прийнятні ані з економічної, ані з екологічної точки зору, оскільки наслідком буде повне руйнування унікальної екосистеми Дністра, що знищить можливості розвитку туризму і рекреації. Проект суперечить чинному природоохоронному законодавству й ратифікованим Україною міжнародним угодам».

Крім того, активісти підкреслили: зникне велика кількість видів риби, а зміна рівня води у Дністрі призведе до ерозії і вимивання ґрунтів. А це, у свою чергу, загрожує зростанням кількості зсувів і руйнуванням доріг (більше про це читайте ТУТприм.). Фахівець із Інституту екології Карпат розповів, що в США витрачають шалені суми, аби знести ГЕС, збудовані у 50-60-ті ХХ ст. і відновити річки, бо гідроенергетика – це вчорашній день.

- Я знаю, чому ви так поспішаєте, бо такі проекти в ЄС навіть не розглядають, бо це – грубе порушення законодавства, - каже представник МГО «Екологія-Право-Людина» Петро П’єстов. – Тому в мене і з’явилися підозри, що ви просто хочете вкрасти державні гроші.

Підтримав такі припущення Олександр Башта, який на сесії облради свого часу першим закликав колег накласти мораторій на розробку проектно-кошторисної документації.

- Як я бачу, головне – роздери банити гроші на проекті, - каже він. – На мій погляд, таких кредитів вам ніхто не дасть. Я би ще повірив, якби хотіли будувати голландці. А це ж хочуть робити наші, у яких – жодного досвіду немає.

До честі Ігоря Смащука, він під час дискусії зберігав спокій і добре «тримав удар». І вкотре наголосив: про побудову ГЕС – наразі не йдеться, а лише про розробку проекту споруд із мінімізацією впливу на природу. Ці слова, а також те, що ТОВ «Гідротехпроект» - комерційна, приватна структура, лише підтвердили припущення депутатів про вірогідний «розпил» грошей і - не більше.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. Рішення комісії, підтримане одноголосно: заборонити будь-яке будівництво гідроспоруд на Дністрі у межах Тернопільської області; звернутися до Кабміну із пропозицією поставити крапку у подальшому просуванні цього проекту. Присутні на засіданні розраховують, що це рішення облрада підтримає на засіданні 3 березня.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео