Агро-новини 26 лютого

Новини аграрного сектору

Відкрито цифрові дані про 320 тис. земельних ділянок Львівщини

У Львівській області землевпорядники в електронному форматі відкрили дані про 320 тис. поземельних книг, що становить 63% від зареєстрованих у регіоні земельних ділянок, пише прес-служба Львівської облдержадміністрації.

Державні кадастрові реєстратори територіальних підрозділів Держгеокадастру Львівщини минулого року відкрили у електронному форматі понад 275 тис. поземельних книг. З початку 2016 р. вже опрацювали 49,5 тис. пакетів документів, що становить 21% від запланованого річного обсягу. Загалом в області необхідно створити цифрові поземельні книги ще на 181 тис. земельних ділянок.

- Внесення відомостей до Державного земельного кадастру проводиться безоплатно та без участі громадян. Відкриття поземельних книг дозволить власнику чи користувачу набагато легше переоформляти земельну ділянку. Тепер не потрібно буде збирати додаткові документи та виготовляти нову технічну документацію, — відзначає начальник головного управління Держгеокадастру у Львівській області Андрій Кавецький.

Також додається, що відкриття поземельних книг – одне з ключових завдань у сфері земельних відносин. Під час здійснення цієї операції проводиться аналіз повноти та достовірності відомостей про земельні ділянки, що переносяться з державного реєстру земель та інших кадастрів до бази ДЗК. Публічні дані про земельні ділянки надають доступ до реєстру власників земель та пришвидшують процес надання адміністративних послуг в он-лайн режимі.

Трактори ХТЗ подорожчають на 25%

Харківський тракторний завод (ХТЗ) за підсумками першого півріччя 2016 р. чекає значного падіння обсягів продажу продукції у порівнянні з аналогічним періодом 2015 р., повідомив генеральний директор ПАТ «Харківський тракторний завод» (ХТЗ) Владислав Губін, пише «Інтерфакс-Україна».

За його словами, причина — неможливість збуту продукції у Росію, у тому числі через введення РФ ввізного мита на трактори і утилізаційного збору на сільгосптехніку.

- Головна проблема сьогодні — продажі продукції у Росію. Крім того, що з 1 січня цього року введена 10%-е мито на нашу продукцію (у рамках скасування режиму вільної торгівлі — Ред.), з 6 лютого введено 15%-ний утилізаційний збір, тому наш трактор автоматично дорожчає мінімум на 25%, — пояснив Владислав Губін.

Ще однією проблемою, що ускладнює роботу, Владислав Губін назвав заборону Росії на експорт низки товарів в Україну, в який, у тому числі, увійшли V-подібні двигуни ЯМЗ 236-238 серії, якими комплектуються трактори ХТЗ, паливна апаратура, лакофарбові вироби, конструкційні масла, світлотехніка та інші товари.

- Звичайно, ми зараз переорієнтуємося на інші двигуни, але це, безумовно, призводить до подорожчання трактора в Україні. Позиції заводу у цьому плані погіршуються, і це неминуче відбиватиметься на фінансовому стані, — зазначає він.

Крім того, російські дилери також припинили авансувати ХТЗ через напружені відносини між державами.

Гендиректор також повідомив, що ХТЗ у січні-лютому поточного року зупиняв виробництво у зв'язку з проведенням модернізації та капремонту хіміко-термічних печей, і має намір відновити повноцінну роботу з 29 лютого.

Прибутковість аграріїв від виробництва молока впала на 46%

Прибутковість виробництва молока за два роки впала на 46%, про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook написав економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак.

- Виклали у мережу перший розроблений нами індекс, який показує умовну прибутковість виробництва молока комерційними господарствами в Україні у залежності від цін на молоко та цін на корми (з 2012 р. рахується), — зазначив він.

За його словами, на підході український індекс по молокопродуктах. Там само вже зараз можна переглянути глобальний індекс цін на молокопродукти від ФАО.

- Найнижчого значення індекс набув у лютому минулого року. Завдяки відносній дешевизні кормів та невеликому зростанню цін на молоко, з серпня до січня індекс зріс на 30% (рік тому, за такий самий період, впав на 3%). Порівняно з минулим роком виробництво молока вигідніше лише на 5,4%, — повідомив він.

Також додав, що минулий рік був найгіршим для виробників молока — кумулятивний індекс був на 31% нижчим, ніж у 2014 р. і на 36% нижчим, ніж у 2013 р.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео