Дмитро Андрієшин: "Крок за кроком треба йти до професійного рівня футзалу"

Інтерв'ю з в.о. голови комітету міні-футболу/футзалу Тернопільської обласної федерації футболу Дмитра Андрієшина, повідомляє futsal.

Дмитре, футзал у Тернополі, судячи з відгуків, розвивається семимильними кроками. За рахунок чого?

- Так, розвиток помітний неозброєним оком. Процес розвитку футзальної культури розпочався в Тернопільській області усього кілька років тому. Розпочинали ми з 20-ти команд, через кілька років вже мали 50 колективів. Люди полюбили цей вид спорту, почали ним цікавитись не в останню чергу завдяки його доступності та видовищності. Та є і проблеми, в першу чергу це відсутність власного залу стандартних розмірів, доводиться орендувати якісні арени для того, щоб було комфортно грати, і вболівальників куди запросити.

Серед списку футзальних арбітрів Екстра- та Першої ліг ми не помічаємо представників Вашого регіону…

- Арбітраж – професія специфічна, не кожен має хист до контролю футбольних поєдинків. У футзалі це ще більш актуально – психологічний тиск на арбітра більший, вищі швидкості, менше часу на прийняття рішень. Ми намагаємось у себе в регіоні адаптувати футбольних арбітрів до футзалу, адже власне футзальних арбітрів поки що не маємо. Нещодавно до нас приїздив представник Комітету арбітражу АФУ, Голова комітету арбітрів Федерації футзалу м. Києва Віталій Олійник. Він провів для наших арбітрів семінар, ознайомив їх з особливостями Правил гри, показав кілька відео з коментарями. Сподіваюсь, це дасть поштовх до розвитку молодих футзальних арбітрів у нашому регіоні, і вже зовсім скоро ми побачимо нашого представника як мінімум серед арбітрів Фіналу восьми Кубку України!

Що заважає розвиватись ще більш активно?

- Крім власного залу, заважають розвиватись ще два фактори: відсутність профільної футзальної ДЮСШ та відсутність професійної команди в області. От у Хмельницькому є і те, і інше, подивіться, на скільки футзал там став популярний і як швидко завоював прихильність! Ми теж не стоїмо на місці – зараз йдуть перемовини з місцевим Управлінням спорту про відкриття в одній з ДЮСШ відділення футзалу.

Дитячі і жіночі змагання проводите?

- Звичайно! Цим напрямкам ми також приділяємо увагу. Щорічно проводимо першість області серед дівочих команд, юнаки зараз прийняли участь у відбірковому етапі Шкільної футзальної ліги України. Як то кажуть. Йдемо маленькими кроками до великих перемог!

Які відносини футзалу і футболу в Вашому регіоні?

- Нормальні відносини, робочі. Футзальні змагання проводить наша Обласна федерація футболу. Про арбітрів ми вже поговорили, що стосується гравців – звичайно, доводиться чекати завершення сезону у великому футболі, адже практично усі гравці у нас «універсали», грають і в футбол, і в футзал.

Хто є фаворитом у боротьбі з чемпіонство сезону 2015/2016?

- Наразі у чемпіонаті є інтрига – дві команди, «Металіст» та «Креатор-Буд» (колишній «Агрон – Королівський смак») лідирують з рівним очковим показником, усе буде вирішуватись в останньому турі…

Хто з гравців проявляє себе з найкращого боку?

- Якщо Ви слідкували за фіналами АФЛУ, то вже знаєте одного з наших кращих гравців – Ігоря Бадло, він і нинішній сезон проводить на високому рівні. Не можу не відмітити також Ростислава Ціха…

З появою АФЛУ футзальне життя Тернопільської області змінилось?

- Звичайно. Команди отримали додатковий стимул розвиватись. З появою АФЛУ суттєво збільшилась кількість команд. Ми також відчули, що нами цікавляться. От навіть зараз Ви приїхали, збираєте матеріал про футзальне життя України – приємно!

Чого не вистачає цьому проектові, щоб бути ще кращим?

- Я вважаю, що на це питання краще відповість Сергій Бабіков або Вадим Каганов – засновники цього проекту. Нас наразі все влаштовує, особливо в плані медіа забезпечення та документації. Є і матеріальна підтримка – від АФЛУ ми отримали м’ячі, манішки, діти в Шкільній футзальній лізі грали хорошими м’ячами. Взагалі, давно треба було об’єднуватись, адже тільки так можна підняти футзал на новий рівень.

Які перспективи цього виду спорту в Україні на Ваш погляд?

- Перспективи хороші, особливо в умовах фінансової кризи. Сподіваюсь, спонсори звернуть свою увагу на футзал, який є більш вигідним з фінансової точки зору, ніж футбол, і більш видовищним.

Чому ж тоді футзалу так мало у ЗМІ?

- Ми усі хочемо, щоб усе було, і одразу. Так не буває. Спочатку необхідно створити дійсно цікавий продукт – гідну гру у красивому залі з великою кількістю вболівальників. Потім зацікавити регіональні канали та друковані видання – погодьтесь, мало хто у Тернополі, наприклад, буде дивитись на Національному телеканалі гру чемпіонату міста Хмельницького. І вже після того, як футзал вийде на регіональний рівень, буде легше зацікавити ним Національні медіа-ресурси. Ну і не будемо забувати про таких «фанатів», які працюють в АФЛУ, без таких людей ніякий розвиток неможливий.

Які у Вас враження від фіналів АФЛУ?

- Фінали АФЛУ стали дійсно яскравими сторінками в житті нашого футзалу. Команди, які приймали участь у фіналах, привезли до нашого регіону стільки нового, особливо в ігровому і емоційному планах! Що стосується мене, то по приїзді додому у мене було лише одне бажання – організувати тут щось подібне!

Чому, на Ваш погляд, команди рівня Вашого чемпіона не поспішають переходити на професійний рівень?

- А нікуди й не треба поспішати. Розумієте, повинно пройти ще кілька років, щоб команди пограли в АФЛУ і відчули, що таке всеукраїнські змагання. Процес створення і формування команди не може займати один сезон, такі команди дуже рано завершують своє існування, не залишаючи після себе нічого, крім спогадів.

Команда професійного рівня повинна мати: власну інфраструктуру, стабільний колектив, якусь елементарну структуру управління, бажано не один склад з залученням молоді, стабільне фінансування. Щодо останнього, то інвесторам більше цікаві довготривалі проекти, які можна розвивати, а не команди, які потримав сезон – і забувся. Тому, крок за кроком треба йти до професійного рівня, і нікуди поспішати не потрібно…

Вибір читачів за тиждень

Відео