Агро-новини 27 лютого

Новини аграрного сектору

Тваринництво «підніме» три складових — Павленко

«Для розвитку тваринництва потрібно декілька умов: довгі, дешеві гроші, дерегуляція і ринки збуту», - про це в інтерв'ю «УНІАН» сказав міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

- Ми відкрили для молока китайський та європейський ринки, казахський ринок, який раніше був заблокований. Коли наші підприємства отримують живу валютну виручку за продаж сухого молока чи за сири, то це дає поштовх для розвитку переробної галузі, збільшуються закупівлі молока, в тому числі у населення, — зазначив він.

За його словами, багато хто каже, що тваринництву необхідні прямі субсидії — і все буде гаразд.

- Ні, так не працює. Субсидії завжди були дуже великою корупційною складовою. Ходять чутки, що у минулі періоди до 70% субсидій осідали у кишенях держслужбовців. Тому зараз ми не розглядаємо цей варіант, ми концентруємося на відкритті доступу до кредитування. На рівні уряду ми підписали меморандум з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ – ред.) на €400 млн – це майже 10 млрд грн дешевих, довгих грошей для наших аграріїв, — додав посадовець.

В АПК України йдуть інвестиції

«Приріст капітальних інвестицій у сільське господарство за 2015 р. становить 27,1%», - повідомив міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко, пише Мінагропрод.

- Протягом 2015 р. обсяги капітальних інвестицій у сільське, лісове та рибне господарство склали 27,9 млрд грн, що більше минулорічного показника на 27,1%. І це у той час, коли загальний обсяг капітльних інвестицій економіку знизився на 1,7%, у тому числі у промисловість на 20%, — наголосив міністр.

Олексій Павленко зазначив, що капітальні інвестиції безпосередньо у галузь сільського господарства зросли на 26,1%, у лісове — у 1,7 рази, а у рибне — у 2,5 рази.

- При цьому, збільшилась питома вага інвестицій у галузь сільського господарства у загальних обсягах капітальних інвестицій в економіку України, з 8,4% до 11,1%. Це дало можливість пригальмувати загальний спад обсягів інвестування, — додав очільник відомства.

Аукціони з продажу земельних ділянок не зашкодять малому фермерству — думка

В Україні землею торгуватимуть по-новому.

«Найбільш резонансною нормою закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів» є скасування можливості одержання без аукціону земельних ділянок для ведення фермерського господарства або особистого селянського господарства», - заявив народний депутат України Олег Кулініч, пише «Економічна правда».

За його словами, норма, яка виключається законом, зараз є найбільшою корупційною діркою з розбазарювання державних земель.

- На невідомих псевдофермерів оформляються величезні масиви державних земель. Так, тільки для ведення фермерського та особистого селянського господарства у 2015 р. було виділено б 200 тис. га, — зазначив він.

Також додає, що зараз дехто каже, що ці нововведення вб'ють мале фермерство, призведуть до зубожіння селян, зроблять неможливим оформлення землі під житловими будинками. Дехто взагалі чомусь сприймає ці норми як скасування не тільки «безаукціонної» оренди, але й безоплатної приватизації земельних ділянок.

- Хочу всіх заспокоїти — норми статті 134 стосуються виключно продажу земельних ділянок, тоді як норми статті 121 щодо безоплатної приватизації земельних ділянок як були, так і залишаються у Земельному кодексі. У свою чергу, частина 3 статті 134 кодексу чітко встановлює, що при безоплатній приватизації земельні торги не проводяться, — сказав нардеп.

- Тому, як до ухвалення закону, так і після його підписання, наголошує посадовець, - кожен громадянин зможе безоплатно приватизувати земельну ділянку під власним будинком. Якщо ж право безоплатної приватизації вже використано (приватизувати земельну ділянку конкретного цільового призначення можна лише раз), можна без аукціону одержати цю землю в оренду чи викупити її.

 Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео