Штрафних санкцій за нарахування пільг не буде

У департаменті соціального захисту ОДА продовжують розвіювати міфи стосовно нарахування субсидій та їх перевірки.

- Скільки ми вже говоримо про субсидії, а досі продовжують з’являтися міфи щодо їх нарахування, - зазначив  директор департаменту соціального захисту ОДА Вадим Боярський. - Є певні критерії, на підставі яких призначаються субсидії. Вони перевіряються працівниками соцзахисту ще з 1995 року, відколи діє програма житлових субсидій в Україні. Змінювався лише порядок, умови нарахування, повідомляє «20 хвилин».

Пропозиція Міністерства фінансів щодо варифікації доходів ніяк не змінює критеріїв та нарахування чи перевірки субсидій. В Україні працюють соціальні державні інспектори, які перевіряють правильність призначення субсидій. Жодним чином не впливає на призначення наявність карткових рахунків, депозитів та доходів від них. Якщо людина чесно вказала в декларації свої доходи, її види та не здійснила одноразову покупку на суму більше 50-ти тис. грн, то їй нічого боятись. В іншому разі припиняється надання субсидій, проте ніяких штрафних санкцій не існує. Просто людина повертає з незаконно нараховану субсидію та оплачує житлово-комунальні послуги самостійно. 

Конкретного терміну для проведення перевірки не передбачено. Вона проводиться вибірково, адже ресурсу для перевірок впродовж року не завжди вистачає. В 2015 році перевірили 70% отримувачів субсидій, проте рано чи пізно перевірять усіх, і в разі виявлення зайвого нарахування його доведеться повернути.  
 

Вибір читачів за тиждень

Відео