Агро-новини 28 лютого

Новини аграрного сектору.

Аграрії втратили 200 тис. корів

Надлишок молока в Україні досягнув 800-850 тис. т у молочному еквіваленті, пише MilkUa.

Причинами цього стали падіння купівельної спроможності населення і втрата Україною контролю над низкою територій.

«850 тис. т у надлишку — це, приблизно, мінус 200 тис. корів у господарствах населення», — повідомляють експерти ФАО.

У 2016 р. поголів’я великої рогатої худоби буде падати швидше, ніж у минулому. Скорочення відбуватиметься як у господарствах населення, так і у сільськогосподарських підприємствах. В першу чергу у тих, де надої складають 5 тис. л на дійну корову на рік. Така ситуація на ринку зіграє на руку більш ефективним виробникам.

В Україні молочний бізнес не вважається збитковим навіть при річних надоях 6,5 тис. л на корову, зважаючи на ціни на корми та молоко. Виробники, які стратегічного планують розвивати молочний бізнес мають хорошу можливість для підвищення ефективності. Коли з ринку вийдуть менш ефективні, виграють від зміни цінової ситуації.

Натомість закупівельні ціни на молоко демонструють стабільний тренд до зростання.

В Україні посіяно 18 тис. га ранніх зернових

У трьох областях розпочато посів ранніх ярих зернових, пише прес-служба Мінагропроду.

Посів проведено на площі 18,0 тис. га або 1% до прогнозу, зокрема, ярого ячменю посіяно 14 тис. га (1%) та гороху – 4 тис. га (2%). В цілому у Одеській області посіяно 7,9 тис. га (5% до прогнозу), Херсонській – 6,3 тис. га (4%), Миколаївській – 3,9 тис. га (2%).

«Підживлення озимих культур на зерно проведено на площі 2 млн га або 31% до прогнозу, крім того озимий ріпак підживлений на 193 тис. га або 33%. Найбільші площі озимих зернових підживлено у Одеській , Запорізькій, Херсонській, Миколаївській та Вінницькій областях», — сказано у повідомленні.

Фермери США біднішають через високу врожайність в Україні

Американські фермери втрачають дохід через Україну та Росію, пише UBR.

Доходи американських фермерів впали до мінімуму більш ніж за десять років через трирічне зниження цін на сільськогосподарську продукцію. Фермерам у США доводиться вибирати, які сільгоспкультури забезпечать найменші втрати.

Сільгоспвиробники у США можуть втратити 70 доларів з кожного акра посівів кукурудзи або сої, це найбільші втрати з 1999 р. Однак ці культури можуть забезпечити найбільший прибуток, якщо урожай буде більшим, ніж зазвичай, свідчать дані AgResource Co. So.

«Усе не дуже добре», — сказав власник ферми на 3,5 тис. акрів (1416 га) у Канзасі Террі Віндуска.

Цей штат лідирує по виробництву пшениці у США. Віндуска планує збільшити посіви кукурудзи на 10% і сої на 5% за рахунок земель, де зазвичай росте пшениця.

Усі три сільгоспкультури подешевшали більш ніж на 50%. У порівнянні з 2012 р., коли їх ціна досягла піку. Однак, вдосконалені технології виробництва насіння дозволили фермерам зібрати на 23% більше кукурудзи і соєвих бобів з кожного акра в порівнянні з 2000 р. У той же час урожай пшениці збільшився всього на 3,8%.

Збільшення виробництва пшениці у Росії і Україні знизило її експорт з США до 44-річного мінімуму. В результаті виробництво пшениці стає все менш привабливим для американських фермерів, які вже зіткнулися з максимальним зниженням доходів з 1980 рр.

Падінню цін на сільськогосподарську продукцію передувало десятиліття зростаючого попиту, що призвело до перевиробництва у галузі. Чистий дохід сільгосппідприємств у США в цьому році впав до 54,8 млрд доларів у порівнянні з 123,3 млрд доларів у 2013 р.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео