Агро-новини 29 лютого

Новини аграрного сектору.

Аграрії можуть відновити страйки через проблеми з ПДВ

Аграрії незадоволені порядком оподаткування галузі.

Українські аграрії звернулись з листом до голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної стосовно проблем оподаткування галузі.

Зокрема, представники АПК незадоволені правилами накладання ПДВ, прописаними в Законі України про внесення змін до Податкового кодексу України.

  «Ці зміни є складними не лише для адміністрування з боку Державної фіскальної служби України, але й вселяють невпевненість у роботі господарюючих суб’єктів. Насамперед, вони суперечать інтересам сільськогосподарських товаровиробників України: ведуть до розквіту корупції, знищення середнього та малого бізнесу, особливо, фермерства, скорочення робочих місць, а також зберігають та підсилюють нерівність серед платників податків», - наголошують аграрії.

Керівники сільськогосподарських підприємств, що є авторами листа-звернення, висловили надію на швидкий розгляд Верховою Радою України проекту Закону №3851-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податку на додану вартість, в тому числі сільгосптоваровиробників». В разі ігнорування прохань аграріїв, вони мають намір продовжити акції протесту як по всій країні, так і біля Адміністрації Президента, Парламенту і Уряду.

Мінагропрод розпаює всі свої землі

Міністерство аграрної політики та продовольства в цьому році розпаює всі 200 тис. га державної землі, яка перебуває на балансі відомства, в результаті чого землю отримають 100 тис. осіб. Про це заявив глава Мінагропроду Олексій Павленко, повідомляє УНІАН.

«Майже 100 тис. осіб мають отримати землю в результаті розпаювання майже 200 тис. га державних земель. Все це плануємо зробити вже в цьому році»,- сказав міністр.

Крім того, Олексій Павленко в цьому році планує передати для подальшої приватизації всі держпідприємства Фонду державного майна, що перебувають в управлінні Мінагропроду.

Також міністерство планує розпочати впровадження європейських стандартів у сфері харчової безпеки, зокрема оснащення лабораторій з контролю якості харчових продуктів європейським обладнанням.

Фермери зможуть експортувати до ОАЕ

Аграрний сектор України тісно співпрацюватиме з ОАЕ.

В перспективі Україна експортуватиме живу забійну ВРХ та ДРХ (кози, вівці) до Об’єднаних Арабських Еміратів. Про це йшлося під час перемовин з керівництвом Міністерства навколишнього середовища та води ОАЕ, повідомляє міністр Мінагропроду Олексій Павленко на своїй сторінці в FaceBook.

Крім того, сторони домовилися оперативно відпрацювати ветеринарний сертифікат на експорт з України меду та сертифікати здоров’я на експорт кондитерської продукції, плодоовочевої консервації, тощо. Були підписані й ветеринарні сертифікати на експорт яловичини та м’яса овець з України до ОАЕ, що є підтвердженням права експорту з України зазначеної продукції на цей ринок.

Зі свого боку представники ОАЕ висловили зацікавленість щодо експорту в Україну традиційних продуктів, які виробляються в ОАЕ, зокрема молока верблюдів та риби.

Для отримання права експорту м’яса птиці, яловичини та м’яса овець зацікавлені підприємства мають звернутися до Міністерства навколишнього середовища та води ОАЕ та подати онлайн-заявку на проведення інспектування.

Огляд підготував Орест Сарматський 

Вибір читачів за тиждень

Відео