Здорова усмішка є запорукою успіху

Ми широко посміхаючись на фото чи у житті демонструємо свою усмішку. Як зробити, щоб наша усмішка сяяла? Як обрати стоматолога та що робити, аби зуби були здоровими? Сьогодні ми спілкуємось із стоматологом Русланом Павлишиним. ​

- Вітаю Вас, Руслане, перш за все поділіться, як зберегти зуби здоровими?

- Все просто, їх потрібно тримати у чистоті. Якщо ваші зуби будуть чистими від зубних відкладень, тоді у вас буде виникати найменше захворювань. Догляд за зубами поділяється на індивідуальний (домашній) та професійний. Індивідуальний - це забезпечення чистоти зубів різними доступними засобами зубної гігієни, а саме: чистка зубів щіткою з пастою, чистка язика задля зменшення неприємного запаху, ополіскування, чистка зубними нитками (дентальні флоси) і т.д. Професійний - це процедура професійної гігієни у стоматології, яку варто проводити 1-2 рази на рік.

- Як обирати стоматолога?

- Перше: звертайте увагу на досвід. Досвідчений лікар буде відновлювати пломби та реставрації враховуючи усі анатомічні особливості зубів (горбики, мікрорельєф), і прикус від цього не погіршуватиметься.

Друге: оцінюйте стерильність клініки, скільки коштів затрачає клініка на те, щоб забезпечити стерильність для пацієнта. Одноразові слинотяги, ретельна дезінфекція та стерилізація усього, що контактує з ротовою порожниною. Не варто забувати що 65 % гепатитів передаються через стоматологію – статистика МОЗ. Ось, чому ви маєте бути пильним при виборі стоматології.

Третє: якісна діагностика є запорукою надійного лікування, тому обирайте клініки, які оснащені останнім рентгенологічним обладнанням по типу візіографів. Вони одразу дають велике зображення на екран, та мають найменшу дозу опромінення.

- Чому і як часто необхідно звертатись до стоматолога?

- Стоматолога потрібно відвідувати двічі на рік. Навіть, якщо ми докладаємо багато зусиль, щоб вдома почистити зуби якісно, все одно є такі місця, які ми самі не в змозі вичистити у домашніх умовах. А причиною усіх стоматологічних проблем є зубні відкладення. Щоб не було зубних захворювань, ці зубні відкладення потрібно вичищати. У домашніх умовах цього неможливо зробити ідеально, тому потрібно регулярно проводити професійну гігієну. В кожної людини захворювання проходять по-різному. В когось це повільний процес, і зуби можуть хворіти карієсом все життя і так і не розвинеться глибокий карієс, а в когось можуть за 2-3 місяці відбутись такі зміни, що доведеться пломбувати кореневі канали і накривати зуби коронками, тому навідуватись на регулярне обстеження потрібно двічі на рік.

 

 - Як зберегти здорові зуби і хоч трохи коштів у гаманці плануючи візит до лікаря?

- Лікар має прислухатися до Ваших потреб, а не рекомендувати сотню процедур, які вам, можливо, і не потрібні. Кожен лікар має обов’язок допомогти та не нашкодити пацієнту. Необхідно запропонувати усі шляхи вирішення тієї чи іншої проблеми як дороговартісні, так і найдешевші, щоб пацієнт мав вибір, та самостійно обрав шлях лікування, врахувавши усі можливі позитивні та негативні наслідки.

- Які є методи чи варіанти стоматологічного лікування?

- Практично, є два варіанти лікування: можна підліковуватись усе життя дешевшими методами, лікуючи зуби поступово і за мінімальну ціну, чи пройти комплексне лікування в якісній стоматології, зробити усе надійно і тримати гігієну на високому рівні за допомогою регулярної чистки. Обидва результати забезпечуватимуть здоров’я вашим зубам, але якість життя у людей буде різною. Перший усуне відчуття болю, проте може призвести в майбутньому до погіршення стану усіх інших зубів. Комплексний підхід дасть вам відчуття комфорту, коли всі зуби змикаються рівномірно та ви відчуваєте приємний, свіжий подих. Проте, зазначу, що не усім потрібне комплексне лікування, так як організм і зуби у кожної людини різні, тому це повинен визначати ваш стоматолог. Чи будете ви час від часу тривожитись через так зване «камуфляжне» лікування. Чи краще один раз пролікувати усі проблеми і мати красиву усмішку та відчуття комфорту ротової порожнини протягом усього життя - вибір за вами. Зуби, як і усі інші частини тіла, потребують регулярного догляду. Усміхайтесь білосніжною усмішкою, будьте здорові та успішні. 

Автор Оксана СЛОБОДЯН

 

Вибір читачів за тиждень

Відео