Браконьєри на ставу у Тернополі облаштували промисловий вилов і переробку риби

   Активісти затримали групу браконьєрів, які, за їхніми словами, є працівникам Тернопільської рятувальної станції.

«Ви тільки подивіться, які це великі рибини, зараз нерест, риба з ікрою, все це у сітці, десятки, сотні рибин», - розповідає Андрій Об’єщик, керівник громадської організації «Скеля», гортає на мобілці фото, на яких зафіксовано браконьєрське оснащення, виловлена риба, тут же – ящики, в яких - копчена риба.

«За цими браконьєрами ми слідкували вже давно, але щораз їм вдавалося якось вивернутися. Нас не раз повідомляли про незаконний вилов риби цими особами. І ми їх попереджували, і їхнього керівника, але нічого не допомагало. Промисел тривав далі. А цього разу ми чотири доби чергували. Спали по 2-3 години. Змінювали один одного, чергували, дивилися, які їхні будуть дії. Так ось, із рятувальної станції вони човном виходили на воду і виставляли сітки. Ми зафіксували, як вони спеціальною лебідкою витягували з води сітки», - каже пан Андрій.

За його словами, активістам вдалося спіймати трьох браконьєрів.

«Порушено кримінальну справу за статтею 249 ч. 1 – незаконний рибний промисел. Попередньо підраховано збитки – понад 10 000 гривень».

   Андрій Об’єщик звертає уваги на серйозну підготовку до самого процесу такого браконьєрського вилову риби.  

«Вони ще мали так звані «підводні ракети». Це така штука, яку використовують, коли на водоймі лід. Сверлять лунку, цю «ракету» опускають у воду. До цього пристрою прив’язують сітку і «ракета» під льодом тягне її туди, куди потрібно, у тому чи іншому напрямку. Тобто, сітка стоїть під льодом, її не видно, ніяких слідів немає. А сітка поступово наповнюється рибою. І ми це все розсекретили, показали той пристрій браконьєрський. Забрали 70 мішків сіток. Тут все було поставлено на промисловій основі. Все коптилося, цілий цех працював. Бачите, ось риба на фото - почищена, а ось вже копчена, усе в ящиках поскладано, готове до відправки. Просто прикро, тонами мальок запускають у став, хочуть щоб він підріс, щоб виросла гарна риба, а такі от люди все це скопом забирають, наживаються, ще й нищать рибу, яка йде зараз на нерест», - зітхає голова громадської організації «Скеля» Андрій Об’єщик.

  Він та його колеги-активісти сподіваються, що ця резонансна справа, яка вже набирає розголосу, матиме своє логічне продовження і завершення. Зрештою, на це сподіваються не тільки активісти зі «Скелі»…

    Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео