ГЕС на території Дністра в області заборонили

Рішення про заборону будівництва каскаду гідроелектростанцій з водосховищами на верхньому Дністрі прийняли на засіданні сесії облради 3 березня. «За» проголосували 55 депутатів.

Усі фракції підтримали доцільність заборони будівництва ГЕС на усій території області на Дністрі. Також додали пропозицію про звернення в Кабмін щодо відмови від реалізації проекту будівництва загалом.

Експертна комісія, яка працювала над даним питанням, озвучила результати.

- Внаслідок можливого підтоплення через будівництво ми можемо втратити 41 археологічну пам’ятку та 8 архітектурних. Також на території кожного року відпочивають близько 100 тисяч туристів, які залишають не менше 30 млн грн. Збитки від проекту не лише екологічні, а й економічні, - зазначив представник Роман Нитка.

В облдержадміністрації будуть керуватись рішенням про заборону під час прийняття інших рішень щодо проекту. Нагадаємо, активісти Тернопільщини неодноразово мітингували проти знищення пам’ятки природи. Вони прийшли з плакатами і на сьогоднішню сесію. Активісти покинули засідання задоволені прийнятим рішенням.

- Це потрібно було вирішити одразу ще 4 січня на сесії. Але результат тішить. Все таки зусилля дали результат, - каже громадський активіст Борис Гора.

Катерина БОЙКО

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео