Студенти і викладачі вимагають фінансування професійно-технічних закладів

Тернопільські студенти та викладачі професійно-технічних закладів ініціювали всеукраїнську акцію протесту, до якої долучилось близько 300 тисяч учасників по всій Україні. Колективи училищ Тернополя та Кременця прийшли під стіни облдержадміністарції 3 березня з вимогами  належного фінансування їх закладів, які опинились перед загрозою закриття.

- Студентів із районів хочуть виключити із закладів, - каже студентка 4-го курсу 10-го училища Юлія Корніцька. – Навіщо це робити? Ми маємо усі умови, щоб здобути належну освіту. І Вимагаємо сьогодні не економити!

Студенти уже два місяці без стипендії, викладачі – без зарплати. Хоча це питання уже закрили, у закладах розуміють – коштів на їх функціонування вистачить максимум на три місяці.

- Дивно, що акцій протесту не почали раніше. Проблема була відома ще перед новим роком, - розповідає директор департаменту освіти та науки облдержадміністрації Ольга Хома. – Тернопільські заклади профінансували лише на 55%, а у Кременці – взагалі не профінансували. Училища хочуть передати на баланс місту. У закладах навчається лише 23% тернополян, решту – діти з районів. І тільки цих 23% студентів готові фінансувати з міського бюджету. А це означає, що закладів стане в два рази менше.

Заступник голови облради Любомир Крупа подякував колективам закладів за активність.

- Зважаючи на вашу виявлену позицію, ми подамо звернення депутатів до Президента щодо підписання ним проекту на перерахування коштів. Рішення у Верховній Раді прийняли ще 29 січня. Це 1 млрд грн. І Президент від того часу ще досі не підписав проекту.

 

Катерина БОЙКО

фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео