Жоден репортаж з війни не вартий життя людини

Співробітники ЗМІ активно висвітлюють протистояння на Сході України, нерідко стаючи жертвами боїв. Як з цим боряться та які заходи вживають розповів перший секретар національної спілки журналістів України – Сергій Томіленко

Напевно кожен з нас ще два роки тому ми навіть уявити не могли, що Україна стане гарячою точкою на карті Європи, а професія журналіста, який виконує свій професійний обов’язок, стане настільки небезпечною на території, де відбувається воєнний конфлікт. За час російського вторгнення в Україну в полон потрапило понад 70 журналістів у Криму і на Донбасі.

Як повідомляє перший секретар НСЖУ, звільнення полонених журналістів протягом усього часу військових подій на Сході є пріоритетом у роботі Спілки. 

- Для нас зараз залишаться гострою проблема журналістів у полоні, оскільки  професійна медіа спільнота стикнулась з тим, коли журналістів затримували в ході цього військового конфлікту, і відповідно у нас виникало питання, як їх визволити з неволі. Тут ми маємо, на жаль, обмежений інструмент впливу - це просто заклик до того, що журналісти на війні не є солдатами, їхня зброя – це диктофон, і їх місія поінформувати суспільство про те, що відбувається. Також ми використовуємо міжнародні заяви журналістської солідарності, з цією метою НСЖУ веде обережний діалог з союзом журналістів Росії. Усе відбувається під проводом представника ОБСЄ з питань свободи слова і ми робимо спільні заяви з тим, щоб звільнили наших колег.

Нині, за його словами Сергій Томіленко, НСЖУ докладає максимум зусиль, аби домогтися звільнення працівників медіа сфери. Проте кожен сам має розуміти, що жоден репортаж з війни не вартий життя людини. Адже терористи, які контролюють ситуацію у так званих «ЛНР» і «ДНР», розглядають журналістів винятково як солдатів ідеологічного фронту, тому українських представників ЗМІ на окупованих територіях частіше за все чекає полон та жорстоке поводження.

- Треба зазначити, що будь-який український журналіст маркується на блокпостах сепаратистів і російських військових як ворог, – зазначив Сергій Томіленко. – Тому ми нині радимо журналістам не ризикувати життям заради «гарячого» матеріалу. Це на початку війни були випадки романтизму молодих журналістів, які прагнули написати ексклюзивні матеріали зі Сходу України. Але потім виникали проблеми їхнього визволення з полону. Скажімо, журналіст Роман Черемський 130 днів перебував у полоні «ЛНР». Довелося ламати голову над тим, як його визволити.

Даяна КОСТЕНЧУК

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео