Микола Лазарович презентував книгу «Легіон українських січових стрільців»

4-го березня під час засідання прес-клубу презентували книжку доктора політичних наук, професора Тернопільського національного економічного університету Миколи Лазаровича «Легіон українських січових стрільців. Формування. Ідея. Боротьба».

Це фундаментальне видання нещодавно побачило світ у видавництві «Джура» з нагоди 100-річчя боїв на горі Лисоні, що поблизу райцентру Бережани на Тернопільщині, повідомляє «День».

Як наголосив директор видавництва Василь Ванчура, репрезентації відбудуться в районах краю і в обласних центрах. Найближчим часом —12 березня о 18-ій годині в Тернопільській обласній філармонії. Після того книжку можна буде придбати в книгарнях по всій Україні. «Ми хочемо розказати про наших січових стрільців: як створювали легіон, як вони воювали, який у них був побут, яку культуру вони доносили до людей. Думаю, книжка буде цікавою для школярів, студентів і усіх, хто цікавиться історією. Упевнений, що чимало наших керівників різних рівнів досі не знають хто такі січові стрільці», — зазначає Василь Ванчура.

Над виданням «Легіон українських січових стрільців. Формування. Ідея. Боротьба» професор Микола Лазарович працював у зоні АТО протягом року в хвилини затишшя. Але загалом темою захопився ще на початку 1990-х. Саме січові стрільці є прикладом для добровольців, які йдуть нині боронити Україну, — переконаний Микола Лазарович. «Чимало людей пішли добровольцями на війну проти Росії, бо знали історію українського січового стрілецтва. Якщо говорити про себе, то я не допускав того, щоби не піти в зону АТО тому, що тема стрілецтва — моя кандидатська дисертація, це і моє своєрідне натхнення, це та тема, над котрою я працюю постійно», — каже пан Микола. Зокрема, предметом аналізу, під час написання книжки, були і стрілецькі пісні, поезії. «Дуже часто стрілецька ідея краще була виражена в самих оцих піснях, аніж в ідеології», — наголошує професор Микола Лазарович.

Вибір читачів за тиждень

Відео