Тернопільські депутати просять підвищити пенсію політв’язням та репресованим

Підвищити розмір пенсій політв’язням та реабілітованим – з такої вимогою звертаються тернопільські депутати до уряду. Звернення підтримали на сесії облради 3 березня.

Згідно з чинним законодавством доплата до пенсій реабілітованим за статтею 1 Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» становить 54 грн. 40 коп., реабілітованим за статтею з цього Закону - 43 грн. 52 коп.

«Враховуючи звернення громадян, реабілітованих відповідно до статей 1 і 3 Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», а також громадських організацій Тернопільської області, ми, депутати Тернопільської обласної ради, звертаємося щодо привернення уваги керівників держави до стану соціального захисту вказаної категорії осіб. На даний час реабілітовані громадяни - це люди похилого віку, яким понад 75 років, і вони потребують лікування та опіки держави. Соціальний захист реабілітованих осіб здійснюється на основі Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», який прийнятий ще 17 квітня 1991 року і не ґрунтується на вимогах законодавства незалежної української держави. Вказаний Закон тривалий час не переглядався, тому його норми на сьогодні застаріли», - йдеться у тексті звернення.

Відповідно до статті 77 Закону України «Про пенсійне забезпечення» громадянам, які необґрунтовано зазнали політичних репресій і згодом були реабілітовані, призначені пенсії повинні підвищувати на 50 процентів, а членам їх сімей, яких було примусово переселено, - на 25 процентів мінімальної пенсії за віком.

Катерина БОЙКО
Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео