Тернополяни платитимуть за ліки більше?

Із 7% до 21% збільшує уряд ставку ПДВ для фармацевтів. Вартість ліків при цьому може зрости до 40%, вважають експерти. Лобісти, які прикриваються урядовцями та депутатами, повністю контролюють фармацевтичний ринок України.

До 2014 року податком на додану вартість лікарські засоби не обкладали, що забезпечувало можливість зростання фармацевтичного ринку України. Однак в 2014 році ситуація дещо змінилась. На ліки ввели 7-відсоткову ставку ПДВ, а згодом до неї додали ще 5% в’їзного мита, тобто податок на імпортні лікарські засоби та сировину. Це зумовило чергове підняття цін на аптечні товари. Цього року український уряд зініціював чергову вимогу щодо підвищення ставки оподаткування на фармацевтичні продукти з 7% до 21 %. Відповідно, усе податкове навантаження ляже на громадян.  

Так радить МВФ

У другій половині 2015 року вже була загроза введення ПДВ у розмірі 20% на лікарські засоби, розповідає директор Аптечної професійної асоціації України (далі - АПАУ), доктор фармацевтичних наук Володимир Руденко. Однак тоді фармацевтична спільнота змогла відстояти розмір оподаткування, повідомляє 20 хвилин

8 лютого цього року Міжнародний валютний фонд опублікував висновок, у рекомендаціях якого запропонував скасувати пільгове оподаткування лікарських засобів і підняти ПДВ на цю категорію товарів до 21% замість 7%, що діють сьогодні. Результатом виконання таких рекомендацій МВФ, як наголосили в АПАУ,  може стати різке зростання цін на всі категорії лікарських засобів, у тому числі основні (життєво необхідні) та противірусні препарати.

- Потрібно розуміти, що фармацевтичний ринок складається з трьох основних ланок: це виробник ліків, дистриб’ютор і, власне, роздрібні мережі, аптеки. І всі вони платять податки. Тобто якщо ПДВ на лікарські засоби збільшиться з 7 до 21%, свої націнки будуть змушені підняти вони всі. Вартість ліків може зрости не на 14%, а до 40%. Додайте до цієї цифри ще й ризики, які будуть закладати учасники ринку через нестабільний курс гривні, – додав Володимир Руденко.

Для того, щоб ціни на лікарські засоби знизились, потрібна довга й наполеглива робота, а от їхнє зростання – справа одного дня, наголошують в АПАУ.

- Зробити ліки якомога доступнішими для пацієнтів – одна з головних задач, які ставить перед собою наша Асоціація, - запевнив пан Володимир. - Для цього ми ведемо активну роботу в нормотворчому полі та відстоюємо необхідність підняття стандартів провадження аптечної практики до європейського рівня. Однак результати цієї роботи поступові, у той час як введення ПДВ 21% українці відчують дуже стрімко.  

Вітчизняні ліки - з імпортної сировини

Генеральний директор Тернопільського обласного виробничо-торгового аптечного об'єднання Наталія Марків переконана, що такі зміни відобразяться в першу чергу на покупцях, оскільки саме з їхніх кишень буде оплачуватися така урядова ініціатива.

- На ціноутворення ліків в Україні, зокрема й в Тернополі, впливає курс валют, тобто девальвація. Понад 60% усіх ліків, які є на фармацевтичному ринку України, - закордонні, всі інші виробляють у нас, однак з імпортної сировини. Тому девальвація досить сильно впливає на формування цін на ліки. Дешевші ліки в Україні роблять з індійської сировини, дорожчі - з німецької.

Середня націнка аптек у Тернополі, за словами фахівця, доволі мала та щороку  знижується. Зокрема, у 2015 році націнка аптечних закладів знизилась та залежно від оператора становила 15–20%. Динаміка щодо зниження триває і сьогодні. 

Зняти останню сорочку

Продавці ліків також досить критично відносяться до чергового підняття цін на продукти фармакології. До прикладу, за словами керівника тернопільської аптечної мережі Бориса Рубленика, наш уряд, не давши компенсації соціально незахищеним верствам населення в сфері фармакології, цим ПДВ хоче з простих громадян зняти останню сорочку. Він певний, що цей податок фактично беруть зі здоров’я наших людей, оскільки здорові люди ліки не купують.

У цивілізованих європейських країнах уряди зацікавлені у доступності життєво необхідних програм чи продуктів для населення - вводять різні дотації, скасовують податкове навантаження тощо. До прикладу, в Польщі ставка ПДВ на фармацевтичні продукти становить всього лиш 8%, в Естонії - 4%, а у Великобританії ліки взагалі не оподатковують. Це при тому, що в цих країнах працює механізм, коли покупець, представник пільгової категорії, купує ліки в аптеці, то або не сплачує нічого, або віддає лише частину від загальної вартості товару. Решту за нього сплачує держава або страховий фонд з пільговим ПДВ. Все це - для того, щоб зробити ліки для своїх громадян доступнішими. Європейські уряди турбуються про генофонд своїх націй, а в нас, як завжди, кожен думає тільки за своє збагачення, наголошує підприємець.

- У нас все навпаки – уряд, прикриваючись вимогами МВФ, вводить ПДВ на і так нереально дорогі фармацевтичні продукти. Це просто нонсенс, - додає пан Борис. -  Звичайно цінову політику щодо таких речей як автомобілі, предмети розкоші, золото і т.д. держава не повинна регулювати, оскільки тут діють ринкові відносини. Однак ціни на ліки та продукти першої необхідності просто життєво необхідно контролювати державі, оскільки мова йде про національні інтереси простих громадян.

На думку фахівця, якщо проводити таке підняття, то лише в той час, коли стабілізується економічна ситуація в нашій країні. Тобто в той момент, коли доходи населення почнуть зростати, а не коли динаміка економічного розвитку є негативною.

Вибір читачів за тиждень

Відео